1.12.2021. 20:48
1
Efendić upozorava: Indirektnim izborom Predsjedništva BiH suštinski bismo mogli mnogo izgubiti!
Sutra se nastavljaju sastanci sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst, a danas je u javni prostor puštena vijest o prijedlozima za indirektni izbor članova Predsjedništva BiH.

Predstavnici parlamentarnih stranaka koje trebaju dići ruku za eventualne izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH danas su I razgovarali o ovom načinu izbora, ali nije bilo predstavnika iz Republike Srpske, koji se također moraju očitovati o tome.

No, šta bi zbilja bio taj indirektni način izbora. Tehnički to bi značilo da članove Predsjedništva BiH bira Parlament BiH, ali suštinski bi se mnogo izgubilo, upozorio je u izjavi za Patriju Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH.

„Pozivam predstavnike političkih stranaka koji vode razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH odnosno Ustava BiH da dobro  vode računa da kroz te izmjene ne ukinu ili ne ugroze najvažniju državnu instituciju prema Ustavu BiH, a to je Predsjedništvo BiH, kao jedina institucija koja nije pod kišobranom entitetskog glasanja. To je institucija koja se ne može blokirati i Dodik može dovesti harmonikaša u Predsjedništvo, ali mora doći na sjednicu čak i onda kada hoće da ugrozi odluke Predsjedništva“, kazao je Efendić.

Podsjetio je da ako se nekim slučajem član Predsjedništva iz RS ogluši na poziv za sjednicu Predsjedništva i ne dođe na istu, Predsjedništvo BH prema Ustavu koji je i međunarodni sporazum ima apsolutno pravo da odlučuje legalno i legitimno, i predstavlja državu na međunarodnom nivou.

„U slučaju da se promijeni način izbora članova Predsjedništva i da ono bude indirektno, dakle iz Parlamenta, doći ćemo u situaciju da će se entitetskim glasanjem uvjetovati i ta kadrovska rješenja i doći ćemo u situaciju da ono ne bude ni izabrano, pa i Vijeće ministara koje prema Ustavu predlaže Predsjedništvo BiH.  Zbog situacije kakva jeste, zbog sve većih problema u funkcioniranju bh. Institucija i nastojanja manjeg bh. entiteta da se u međunarodnim krugovima pojavi kao subjekt bilo bi značajno da Predsjedništvo BiH ostane u punom kapacitetu koji prema Ustavu ima“, kazao je Efendić.

Predsjedništvo koje bi bilo izabrano indirektno, a ne direktno iz naroda, upozorava Efendić,  u suštinskom, ali i simboličkom smislu značilo bi puno manje.

„Član Predsjedništva koji se izabere u Parlamentu tamo se može i razriješiti i nema snagu koju dobija kroz podršku građana na izborima. Važno je reći da Predsjedništvo koje sada funkcioniše predstavlja kompletno biračko tijelo BiH bez obzira što se dva člana biraju na teritoriju FBiH a jedan član u RS.

Za njih glasaju građani BiH i Predsjedništvo prema sadašnjem ustavu predstavlja sve građane Bih koji izlaze na izbore. Ukoliko bi se to Predsjedništvo biralo indirektno ono bi u određenom smislu postalo beznačajan organ uzimajući u obzir da više niti jedna institucija u BiH ne može funkcionirati, a da to nije volja nekog entiteta kroz mehanizam entitetskog glasanja u Parlamentu BiH. Ta situacija nije trenutno takva“, istakao je Efendić.

(Ajdin Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.