4.12.2021. 13:01
0
Potresna ispovijest žrtve silovanja: Da se ponovo zarati, ja bih se bacila sa devetog sprata
Maida Ćupina, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, ispričala je kako je dva puta silovana u Nevesinju 1992. godine. Tužilaštvo BiH u optužnici navodi da su obojica optuženih, kao pripadnici policije, sudjelovali u protjerivanju, prisilnim nestancima, ubojstvima, silovanjima i zatvaranjima Bošnjaka i Hrvata s područja Nevesinja. Ćupina se prisjetila oba silovanja, te rekla ime jednog od navodnih počinitelja, javlja BIRN BiH.

Za N1 je ispričala događaje iz 1992. godine. Na pitanje o tenzijama na Balkanu, Ćupina je, prisjećajući se torture, rekla da bi okončala svoj život ukoliko bi se ponovo zaratilo:

“Nazvala sam prijateljicu kada se počelo govoriti o ratu prvih dana još i rekla joj da više to neću da proživljavam. Živim na devetom spratu, ja ću izvršiti samoubistvo”, poručila je.

Optužnica tereti Krstu Savića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti u skladu sa članom 172. stav 1. tačka h) (progon) Krivičnog zakona BiH (KZ BiH) u vezi sa tačkama:

a) lišenje druge osobe života (ubistvo),
b) istrebljenje,
d) deportacija ili prisilno preseljenje stanovništva,
e) zatvaranje ili drugo teško oduzimanje fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava,
f) mučenje,
g) prisiljavanje druge osobe upotrebom sile ili prijetnje direktnim napadom na njezin život ili tijelo, ili na život ili tijelo njoj bliske osobe, na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju (silovanje),
k) druga nečovječna djela slične prirode, učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja,u vezi sa članom 173. stav 1. KZ BiH tačke:

c) ubijanje, namjerno nanošenje osobi snažnog fizičkog ili duševnog bola ili patnje (mučenje), nečovječno postupanje,
e) protivpravno odvođenje u koncentracione logore i druga protuzakonita zatvaranja, i
f) protivpravno, samovoljno i vojnim potrebama neopravdano uništavanje ili prisvajanje imovine u velikim razmjerama.


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.