6.12.2021. 10:58
0
Za šta Tužilaštvo BiH sumnjiči Nedima Uzunovića i ko je sve pod istragom? - Navodno izvlačio novac iz Bosnalijeka i kupovao nekretnine na Boračkom jezeru: Znali smo da se nešto radi, ali nismo znali za ovo...
Pripadnici SIPA-e od ponedjeljka ujutro pretresaju Bosnalijek i privatnu kuću direktora te kompanije Nedima Uzunovića. Tužilaštvo BiH izdalo je nalog za njegovo hapšenje, saznaje Istraga.

Akcija se provodi po naredbama Suda BiH i Tužilaštva. Osim pripadnika SIPA-e, u Uzunovićevoj kući u ponedjeljak je bio i njegov branilac Mirsad Crnovršanin, uposlenik Tužilaštva BiH koji je bio stručni saradnik državnog tužioca Dubravka Čampare, a koji je, nakon napuštanja ove pozicije, sa Čamparinom suprugom otvorio advokatsku kancelariju. To je bitno napomenuti iz razloga što je jedan od tužilaca koji je, u određenoj fazi bio povezan sa ovim predmetom, bio upravo tužilac Čampara. Osim toga, Crnovršanin se u petak, nekoliko sati nakon što je donesena odluka u Tužilaštvu BiH da će biti pretreseni objekti Nedima Uzunovića, hitno sastao sa svojim klijentom, što je i potvrdio novinaru Istrage. No, on je kazao da nisu znali da će biti pretres.

-Znali smo da se nešto radi, ali nismo znali za ovo, rekao je Crnovršanin.

Nedim Uzunović je, kako saznaje pomenuti medij, osumnjičen za pranje novca u nezakonitoj privatizaciji dionica Bosnalijeka koje su prodate preko ruskih kompanija registriranih u offshore zonama.

-Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na sedam lokacija u Sarajevu i Konjicu provode akciju kodnog naziva “Trik”, saopćeno je iz SIPA-e.

Osim Nedima Uzunovića, pod istragom su njegov otac Sead Uzunović, zatim sestra Nadija Ćukle, biznismen iz Konjica Anel Vrtić, kao i Alma Turajlić i Natalija Hadžiomerović.

Svi su osumnjičeni za organizirani kriminal i pranje novca. Oni su, sumnja Tužilaštvo BiH, koristeći uglavnom sredstva predstavništva Bosnalijeka u Rusiji, na nezakonit način trgovali dionicama ove sarajevske farmaceutske kompanije. Ključne transakcije dešavele su se preko offshore kompanija iz Češke, Rusije, sa Malte i Bermuda, a sumnjive transakcije vršene su preko ruske Sberbanke.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prijavila je 2018. godine Nedima Uzunovića i strane državljane Heinza Karta Rendolfa iz Njemačke, Horsta Michaela Baiera iz Češke, Šaifa Udina Alvia iz Pakistana i Mangilal Kalani iz Indije zbog sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca.

image
Izvještaj SIPA-e protiv Nedima Uzunovića/Istraga.ba/

Kriminalne aktivnosti započele su u Češkoj, kada 2016. godine ova grupa u Pragu osniva firmu Close Ville. Odmah nakon toga, direktor Bosnalijeka potpisuje ugovor prema kojem će firma iz Češke vršiti naplatu potraživanja iz Rusije, koja su, inače,  redovno plaćana Bosnalijeku. U pitanju su potraživanja u iznosu od 23,8 miliona maraka od kompanija Protek Moskva i Puls Khimki.

-Strane su se, piše u Ugovoru , usaglasile da Close Ville zadržava proviziju u iznosu od 10 posto.

Ovaj ugovor, međutim, uopće nije arhiviran u Bosnalijeku,  a firma iz Češke je na početku zadržavala kompletna Bosnalijekova potraživanja iz Rusije.

-Tek nakon što je SIPA započela kontrolu poslovanja  Bosnalijeka, firma iz Češke je počela prebacivati dio novca naplaćenog iz Rusije preko Sberbanke, piše u dokumentima dostavljenim Tužilaštvu BiH.

Firma iz Praga je na taj način zadržala 5,2 miliona maraka, koje je početkom 2017. Godine prebacila na račun kompanije KBC Malta.

-Kako bi prikrili porijeklo novca, prijavljeni su obavili niz transakcija na osnovu ranije sklopljenih ugovora o posudbama, utvrdila je SIPA.

Tako je novac iz Češke prebačen u Rusiju, potom Švajcarsku, zatim na Bermude, te na kraju na Maltu, na račun  koji je otvorila firma KBC EURO CREDIT CAPITAL LIMITED. Tim novcem, KBC Malta kupuje 673 hiljade dionica Bosnalijeka, te postaje vlasnik 24,23 posto ove kompanije.

Upravo je firma KBC Malta bila ključni partner Vlade Federacije BiH i premijera Fadila Novalića kada je krajem 2016. godine, preko Sarajevske berze, prodat državni udio u Bosnalijeku.  Vlada tada nije saopćila da su dionice prodate off shore kompaniji, ali je objavom rješenja Komisije za vrijednosne papire objelodanjeno da se radi o off shore kompaniji KBC Malta kojom rukovodi Uzunovićev partner Mangilal Kalani,  koji je u suštini samo formalni vlasnik.

Novac koji je uplaćen offshore komanijama kasnije je transferisan u BiH. Tako je, prema dokumentima koji su u posjedu Istrage, iz offshore zone kupljen paket dionica Turist best d.d. Konjic koje su uknjižene na Nadiju Ćukle, sestru Nedima Uzunovića. Prema izvodu iz Registra vrijednostnih papira, Nadija Ćukle je vlasnica 43 posto dionica, dok se 30 posto dionica ove konjičke kompanije vodi na takozvanom skrbničkom računu otvorenom u Sberbanci.

image
Izvod iz Registra vrijednosnih papira FBiH/Istraga.ba/

Veći dio novca obezbijeđen je kroz sumnjivo poslovanje predstavništva Bosnalijeka u Moskvi.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.