6.12.2021. 19:00
0
"Međunarodna zajednica jednako odgovorna za situaciju u BiH koliko i političke elite"
FOTO: Monika Skolimowska/dpa
Za situaciju u Bosni i Hercegovini međunarodna zajednica je isto toliko odgovorna koliko i bh. političke elite koje su neodgovorne, kazao je za BHT1 europarlamentarac i poslanik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović.

On je u razgovoru za BHRT, između ostalog, komentarisao ulogu međunarodne zajednice u pregovorima bh. političara o izmjeni Izbornog zakona, kao i najave iz Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti sa države na entitet.


"Demokracija je poznata i po tome što ima dugi dah. I dalje ćemo nastaviti pregovore sa ljudima za koje mislimo da mogu sprovesti reforme. Prije svega one reforme koje su potrebne Bosni i Hercegovini da se ispuni 14 točaka koje su neophodne da bi se počeli pristupni pregovori sa Evropskom unijom",
napominje Juratović.

Istakao je kako se snažno zalaže za kompromis, a ne "konsenzus na najnižem nivou".

"Kompromis mora biti takav da sve strane imaju iz toga dobitak, odnosno da se progresivno krene dalje sa demokratskim razvojem BiH, a to je sada u prvom planu", poručio je Juratović.

Na pitanje da li je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica preuzme stvar u svoje ruke u BiH, Juratović podsjeća da su potpisivanjem Dejtonskog sporazuma postavljeni temelji na osnovu kojih se može voditi dijalog u miru  i tražiti rješenje za budućnost.

"Kada me ljudi na ulici u Sarajevu pitaju hoće li biti rata, onda je to po meni neka vrsta bankrota. Međutim, ja kao demokrata i mnoge mnoje kolege smo mišljenja da ne želimo da to bude bankrot, nego da se ne posustane na tome da BiH uđe u red modernih demokratskih zemalja", potcrtao je Juratović.

Nerazumljivo je, kaže Juratović, kako je MMF ponovo dao pola milijarde Bosni i Hercegovini bez kondicija.

"Ubuduće sav financijski priliv koji ide izvana u BiH se treba kondicionirati upravo sa temama političkih reformi koje vode Bosnu i Hercegovinu dalje", dodao je.

Ukoliko se sprovode sankcije, smatra Juratović, mora se imati jasna agenda i strateški plan koji, prema njemu, u Evropskom parlamentu trenutno ne postoje.

"Bosna i Hercegovina cijelo vrijeme prima novac od međunarodne zajednice koji će morati vratiti narod BiH, i to sa kamatama, i to je nešto čega se Milorad Dodik sada plaši. Prvu tranšu već mora platiti, a ne zna otkud. Sad mu je MMF dao novac, opet nekontrolirano, i opet će se taj novac raspršiti bez ikakvog rezultata.", rekao je u razgovoru za BHRT europarlamentarac Josip Juratović.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.