9.12.2021. 17:51
0
Izetbegović - Gahler: Neprihvatljivo podrivanje ustavnopravnog poretka BiH
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas sa zastupnikom u Evropskom parlamentu i koordinatorom Kluba zastupnika Evropske narodne stranke (EPP) za vanjske poslove Michaelom Gahlerom, s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na jednostrane postupke vlasti entiteta RS i krizu izazvanu blokadom rada državnih institucija.

Zajednički je ocijenjeno da su bilo kakvi postupci kojima se podriva Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine neprihvatljivi.


Izetbegović je ukazao na praksu negiranja genocida i glorificiranja presuđenih  ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini, kao i na aparthejd kojem su izloženi Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS.


Također je razgovarano o izmjenama Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Izetbegović je naglasio potrebu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, te istovremeno rješavanje pitanja funkcionalnosti Parlamenta Federacije BiH reduciranjem ovlasti i nadležnosti Doma naroda. Sagovornici su se složili da ne smije biti prepreka za održavanje narednih Općih izbora u Bosni i Hercegovini.


(FENA/ K.Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.