9.12.2021. 19:06
0
Društvene mreže urušavaju demokratiju: Ugrožen integritet izbora širom svijeta
Izbori širom svijeta ne mogu se provoditi s integritetom sve dok društvene mreže daju prvenstvo lažima nad činjenicama, izjavila je dobitnica Nobelove nagrade za mir Maria Ressa u četvrtak, dan prije nego što će zajednički primiti nagradu s ruskim novinarom Dmitrijem Muratovom.

Dvoje novinara dobilo je nagradu zbog njihovih napora na očuvanju slobode izražavanja u vrijeme kada se slobodno i nezavisno novinarstvo zasnovano na činjenicama nalazi pod vatrom napada, saopćio je norveški Nobelov komitet kada je objavio dobitnike nagrada u oktobru.


Ressa je s Filipina, koji će glasati u maju naredne godine o nasljedniku predsjednika Rodriga Dutertea.

- Bit će nemoguće osigurati integritet izbora ukoliko nemate integritet činjenica, a upravo sada o tome se radi - izjavila je Ressa na konferenciji za novinare, misleći na izbore na Filpinima i u drugim zemljama.


Ressa, suosnivač portala vijesti Rappler, stekla je ugled svojim istraživačkim novinarstvom, uključujući i izvještaje o ubistvima velikog obima tokom policijske kampanje protiv trgovine drogama.


Njen kolaureat, glavni urednik novina Novaja Gazeta, Dmitrij Muratov, izjavio je da autoritarni čelnici slabe demokratske institucije po cijenu mira.

- Manjak vjere u demokratiju znači da, vremenom, ljudi okreću leđa demokratiji i dobijaju dikratore, a diktatura vodi do rata - izjavio je Muratov na konferenciji za novinare.

Ressa i Muratov prvi su novinari koji su primili Nobelovu nagradu za mir otkako ju je dobio Nijemac Carl von Ossietzky u 1935., godini zbog otkrića tajnog programa ponovnog naoružavanja njegove zemlje.


Oboje se nadaju da će nagrada podstaći novu generaciju da se bori protiv laži i propagande i da osigura zaštitu za postojeće novinare.

- Nadam se da će (nagrada) učiniti svijet sigurnijim za novinare. Jedino sredstvo koje imaju na raspolaganju je da bace svjetlo na činjenice i da nastave raditi svoj posao - izjavila je Ressa, prenosi Reuters.


(FENA/  K.Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.