12.12.2021. 17:44
0
Jevreji ne smiju dopustiti negatorima genocida u BiH da pobjede!
Jedva da je stasala i jedna generacija od najgoreg zločina na tlu Europe poslije holokausta, lideri bosanskih Srba, bez traga pokajanja, ponovo suna secesionističkom ratnompohodu što u Bosni izaziva strah, ako ne i zaprepaštenje, piše Esther Solomon, urednica izraelskog lista Haaretz, koja naglašava da je upravo to razlog zašti jevreji i Izrael moraju da dignu glas protiv onoga što se dešava u BiH.Jedva da je stasala i jedna generacija od najgoreg zločina na tlu Europe poslije holokausta, lideri bosanskih Srba, bez traga pokajanja, ponovo suna secesionističkom ratnompohodu što u Bosni izaziva strah, ako ne i zaprepaštenje, piše Esther Solomon, urednica izraelskog lista Haaretz, koja naglašava da je upravo to razlog zašti jevreji i Izrael moraju da dignu glas protiv onoga što se dešava u BiH, prenosi N1.

Baš kao i 90-ih godina proslog vijeka, lideri bosanskih Srba sve više zagovaraju secesiju od države, te pojačavaju anti-bošnjački sentiment – baš kao i 90-ih, piše Esther Solomon, prenosi N1.


“Novi rat u Europi podstaknut rasističkim, hiper-nacionalizmom koji ne mari za međunarodne sporazume i ljudska prava u koji su se politički i ekonomski umješale Rusija i Kina sigurno mora da zvuči kao nešto što bi privuklo pažnju kompletne Europe i Bijele Kuće. Otpor sve jačem negiranju genocida, ako ne i samom trijumfalizmu nad istim, otpor prijetnjama multietničkoj državi sa dugogodišnjom historijom jevrejske kulture kao njenim sastavnim dijelom, te otpor opkoljavanja još jedne europske ne-kršćanske manjine čije je sotaniziranje ključni motiv antisemitizma i bijelaca-supremacista širom svijeta – to zasigurno zvuči kao problem koji bi se trebao ticati i Jevreja i jevrejskih grupa za borbu za ljudska prava,” pita se Solomon, te dodaje da čak i gore navedeni problem jedva da dopiru to ičije pažnje jer se govori o Bosni i njenoj najistaknutijoj zajednici – bosanskim muslimanima.

U isto vrijeme, lideri bosanskih Srba su pojačali napade na državne institutije, čineći državu nefunkcionalnom što je samo uvod u zahtjev za secesiju, tvrdi Solomon.


Govoreći o Miloradu Dodiku kao o lideru bosanskih Srba, Solomon piše da je on poznat kao “Putinov čovjek na Balkanu” te da je nepopravljiv negator genocida koji srebrenički genocid naziva ‘fabrikovanim mitom i dogovorenom tragedijom’. Podsjeća i na zakon o zabrani korištenja udžbenika u kojima se spominje srebrenički genocid ili opsada Sarajeva jer je to po njemu “netačno i neće se podučavati”, prenosi N1.

Autorica teksta naglašava da su RS izvještaji o Sarajevu i Srebrenici prožeti jezikom koji otuđuje Bošnjake sugerišuće da su oni sami po sebi strani i prijeteći, baš kao što desničarska retorika širom Evrope i šire podupire ideju da ni muslimanima tu nikada ne može biti mjesto.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.