15.12.2021. 15:11
0
Ministri Košarac i Pašalić o boljim uvjetima za plasman domaćih proizvoda
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Banjoj Luci s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem.

Sagovornici su ukazali na značaj regionalne inicijative ''Otvoreni Balkan'' u kontekstu boljeg plasmana domaćih proizvoda na tržišta obuhvaćena ovim projektom, kao i bržeg protoka roba i usluga. 

Ministri Košarac i Pašalić usaglasili su da je u predstojećem periodu važno nastaviti s radom na ispunjavanju uvjeta za izvoz crvenog mesa na tržište EU. Dogovoreno je da o ovoj temi budu održane konsultacije s zvaničnim predstavnicima Evropske unije u prvom kvartalu 2022. godine. 

Također je izražena opredijeljenost da se intenziviraju aktivnosti na ispunjavanju uvjeta za izvoz komzumnih jaja na evropsko tržište. 

Sagovornici su ocijenili da je neophodno u što skorijem vremenskom roku riješiti pitanje oglaganja i prerade nusproizvoda životinjskog porijekla, te usaglasili da će o ovoj temi razgovarati i s nadležnim ministrom u Federaciji BiH. Procijenjeno je da bi Doboj, zbog povoljnog geografskog položaja, bio najbolja lokacija za izgradnju kafilerije. Istaknuto je da bi u ovom gradu bila smještena centralna kafilerija, te da bi nekoliko sabirnih stanica bilo locirano u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. 

Tema današnjeg sastanka bila je i pristupanje BiH Međunarodnom savjetu za masline, prvenstveno imajući u vidu trend povećanja proizvodnje maslina, posebno u hercegovačkoj regiji i Trebinju. Ministar Košarac informisao je ministra Pašalića da je ovo bio predmet razgovora tokom njegove nedavne posjete Madridu, gdje je sjedište Međunarodnog savjeta za masline. Ministri su naglasili da će u narednom periodu raditi na realizaciji ovog cilja, kako bi domaćim proizvođačima maslina bila omogućena participacija u ovoj važnoj svjetskoj asocijaciji, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.