20.12.2021. 19:10
0
Dodikov savjetnik: Mađarski veto na sankcije neće biti usamljen, mogućnost uvođenja ne dolazi u obzir jer je rukovodstvo RS-a takvo nešto obezbijedilo
Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Radovan Kovačević izjavio je da Mađarska, koja je najavila da će uložiti veto na eventualni prijedlog uvođenja sankcija Miloradu Dodiku, nije usamljena.

“Mi već neko vrijeme govorimo da mogućnost da EU uvede sankcije Republici Srpskoj ili bilo kojem pojedincu, nosiocu vlasti iz RS, ne dolazi u obzir i da je to nešto što je rukovodstvo RS, na čelu sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, obezbijedilo”, rekao je Kovačević.

On je naglasio da je jučer dobijena idirektna potvrda iz Mađarske da će ta zemlja u slučaju da tako nešto dođe na dnevni red, uložiti veto i da tako nešto neće dozvoliti.

“Ono što mogu da kažem jeste da Mađarska u svemu tome nije usamljena. Međutim, mislim da su mnogo bitnije one poruke koje je već nekoliko puta rekao ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Szijjarto, a to je da je jako loš pristup da nekom jednostavno uvedete sanckcije, a da uopšte ne saslušate te ljude”, rekao je Kovačević za ATV.

On je istakao da je to potpuno jednostran pristup, to su stavovi koji su doneseni na osnovu informacija koje ni na koji način ne odgovaraju realnoj situaciji u BiH.

“Milorad Dodik i ostali članovi rukovodstva RS su itekako voljni svakome objasniti šta je to argumentacija Republike Srpske, i što je najbitnije, da su svi argumenti zasnovani na poštovanju Dejtonskog sporazuma, na poštovanju Ustava BiH, na poštovanju teritorijalnog integriteta BiH i što je najbitnije da RS ne povlači apsolutno nijedan potez koji na bilo koji način može da ugrozi mir ili stabilnost u BiH, a da ne govorimo sada o tim raznoraznim glupostima koje smo slušali o ugrožavanju mira, o napadima, o regionalnoj ugroženosti i slično”, naveo je Radovan Kovačević.

On je dodao da Republika Srpska poštuje ustav, Dejtonski sporazum, da je voljna da razgovara sa svima i decenijama poziva na dijalog unutrašnjih faktora u BiH.

“Drugi je problem što neko drugi u Bosni i Hercegovini, prvenstveno predstavnici bošnjačkog konstutivnog naroda, odbijaju upravo to – da razgovaraju sa drugima sa kojima žive u BiH ohrabreni ovakvim jednostranim porukama koje dolaze sa zapada, da se nešto može riješiti sankcijama. Ne, problemi neće nestati”, zaključio je Kovačević.

Mađarska će uložiti veto na eventualni prijedlog uvođenja sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, rekao je jučer ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Szijjarto.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.