21.12.2021. 18:55
0
"Najluđe u svoj priči je to da je Komšić najjači izborni adut HDZ-a i Čovića. On nakon tri mandata nije dorastao ulozi koju je imao i nije je odradio kako treba"
Predsjednik Posavske stranke Ninoslav Sušilović bio je gost današnjeg izdanja emisije "Rezime" Federalne televizije. On je istakao kako je prije svega biranje Željka Komšića u Predsjedništvo BiH bilo fenomen, a naveo je kako je, ni manje ni više, Komšić najjači izborni adut HDZ-a i predsjednika te stranke Dragana Čovića.

Sušilović je na početku gostovanja istakao da je Posavska stranka dobila poziv Mirsada Hadžikadića i dokument u kojem su sadržani osnovni principi funkcioniranja. 

- Vidjeli smo da se to najvećim dijelom slaže sa pogledima Posavske stranke, našim ideološkim uvjerenjima, u tim ljudima smo prepoznali iskrene ljude koji žele nešto zaista pridonijeti ovoj državi. Jako je bitno što se u toj platformi posebno naglašava podjednak odnos prema svim regijama. Nama u Posavini je to izuzetno bitno. Pposavina je poslije rata je nepravedno i neprirodno podijeljena, rascjepkana u dva entiteta i Brčko distrikt. Povratka nema, niko nije za taj povratak, ni jedna ni druga strana, tako da Posavina danas, od nekada najbogatijeg dijela ove države, je prostor koji odumire, gdje mladi ljudi ne iseljavaju nego bježe odatkle - rekao je Sušilović.

Za Izborni zakon kaže da je valjao puno godina, a da sada eto ne valja nikako.

- Ako ne valja, zašto ga koalicioni partneri nisu mijenjali, imali su 20 i kusur godina. Naravno zna se gdje je ispao problem. Neće se nebo srušiti ni ako naredni izbori budu po tom zakonu, iako bi bilo dobro da se izvrše promjene koje nisu toliko suštinske, ali stvaraju jednu frustraciju jednog dijela stanovnika ove države, stvaraju nepotrebne tenzije, sukobe koji su nepotrebni i zbog njih se gube vrijeme i energija umjesto da se okrene stvarima koje su nam bitne i da idemo naprijed - kazao je predsjednik Posavske stranke.

Sušilović ističe kako je prije svega biranje Željka Komšića u Predsjedništvo BiH bilo fenomen.

- Svi su mislili da će cijeli život Hrvati za Hrvate, Bošnjaci za Bošnjake. Desio se Željko Komšić koji je imao više glasova nego dva bošnjačka kandidata prva po broju glasova. To nije mogla biti namještaljka, to nije mogla biti nikakva zavjera, to je bio fenomen. 

Međutim, to je bila i povijesna prilika Željku Komšiću da za ovu državu uradi jako puno, da slomi kičmu tom postulatu jedan narod, jedna partija, jedan vođa. Nažalost, Željko Komšić, prema mom osobnom mišljenju, nakon evo tri mandata nije dorastao ulozi koju je imao i nije je odradio kako treba. Ono što je možda najžalosnije u toj priči, ili najluđe, je što je Željko Komšić najjači izborni adut HDZ-a i Dragana Čovića - konstatovao je Sušilović.

O terminu legitimno predstavljanje Sušilović kaže da se pojavio u javnom prostoru u posljednje dvije-tri godine, da prije niko nije ni pričao puno o tome.

- Ako pričamo o legitimnom predstavljanju naroda onda su to pozicije koje bi trebale biti one koje su propisane da zastupaju interese naroda, a to su domovi naroda u, uvjetno rečeno, taj član Predsjedništva. To nisu suštinske stvari i kad se to sredi neće se ništa posebno ni unaprijediti ni unazaditi u ovoj državi. Ali se možemo onda okrenuti drugim temama koje su puno bitnije i puno važnije - kazao je.

On naglašava da bi svi građani u ovoj zemlji trebali imati aktivno i pasivno biračko pravo. Smatra da se, ako bude bilo do naše tri poglavice, neće ništa promijeniti.

- Njima odgovara upravo ovako. I Draganu Čoviću, bez obzira šta pričao, ili nekome ko će biti u HDZ-u, odgovara ovakav Izborni zakon. To je njima odlična kampanja, osigurava im opstanak na vlasti do sudnjeg dana. Neće se ništa promijeniti u tom zakonu. Zašto bi oni mijenjali, zašto bi stavljali nadzorne kamere, zašto bi skenirali lističe kad se poslije sedam sati kad se zatvore biračka mjesta, njihovi članovi biračkih odbora, općinske izborne komisije sjednu, pišu, dopisuju, pakiraju, otvaraju vreću, naprave šta treba, ubace drugo. To tako funkcionira godinama. Ima li ijedan razlog zašto bi oni to htjeli promijeniti? - pita se Sušilović.

On kaže da se Hrvati u RS-u, ono malo što ih ima, bore za opstanak. Sušilović ističe kako tri vodeće stranke koje su u vlasti ne interesuje narod ni šta će biti s njim.

- To su interesne organizacije, da ne kažem kriminogene, ali korumpirane koje interesiraju aposlutno samo dvije stvari - moć i novac. Treće ne postoji. Sve ostalo što se priča se šuplja priča za biračko tijelo koje im treba dati taj legitimitet da oni i dalje čereče ovu državu, da se bogati jedan uski krug ljudi. Nema nikakvih veliki razlika među njima trojicom. To je ekipa koja funkcionira, koja dogovara - poručio je Sušilović u "Rezimeu".

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.