22.12.2021. 13:15
0
Promovirano devet profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu
Profesori emeritusi Univerziteta u Sarajevu (UNSA) promovirani su danas u okviru obilježavanja 72. godišnjice Univerziteta u Sarajevu, u Rektoratu te visokoškolske ustanove.

Riječi dobrodošlice prisutnima je uputio rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj, istakavši da posebno mjesto u historiji Univerziteta u Sarajevu, koji ovih dana nizom manifestacija proslavlja 72 godine postojanja, imaju profesori emeritusi koji su djelovanjem i reputacijom zaslužili to počasno zvanje.

- Današnja ceremonija svečanog uručenja odluka o dodjeli počasnog zvanja profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu održava se u sklopu decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu. Posebno mjesto u historiji našeg Univerziteta koji ovih dana nizom manifestacija proslavlja 72. godinu postojanja, imaju naši emeritusi - kazao je rektor.



Istakao je da ove godine, prema odluci Senata Univerziteta u Sarajevu, počasno zvanje profesor emeritus dobija osam uglednih penzionisanih profesora i jedan akademik koji su najveći dio radnog vijeka ugradili u Univerzitet, odgajajući brojne generacije mladih.

- Ovi profesori su ostvarili značajan znanstveni opus, priznat i prepoznatljiv ne samo u užoj oblasti, nego u cijeloj akademskoj zajednici i široj javnosti. Oni su svojim naučnim doprinosom obilježili vrijeme u kojem su djelovali, te na najbolji način javno afirmirali svoju struku i dali trajni pečat u historiji razvoja Univerziteta - dodao je Škrijelj.


Ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić istakla je da je svaki od izabranih emeritusa dao doprinos u, kako je rekla, toj tvrđavi znanja.

- Svaki od ovih emeritusa , svakako, još mogu puno dati ovom društvu i Univerzitetu - kazala je Nikolić.


Na čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovirani su akademik Muris Čičić te profesori Mehmed Jahić, Izet Beridan, Smail Čekić, Adlija Čaušević, Mirza Dilić, Izet Mašić, Hamid Čustović i Velija Katica.



(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.