24.12.2021. 14:56
0
Milan Dunović, potpredsjednik FBiH primio u posjetu Irfana Čengića
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović primio je danas u posjetu predsjedavajućeg Komisije za lokalnu samoupravu Parlamenta FBIH, Irfana Čengića i člana Komisije, Hasana Muratovića.

Tema sastanka je bila Zakon o principima lokalne samouprave FBiH i njegove usklađenosti sa Ustavom Federacije BiH. Zajednički je zaključeno da Ustav FBiH predviđa osnivanje gradova samo na teritoriji dvije ili više opština, odnosno uvezivanjem dvije ili više opština u Grad, a Zakon je propisao dodatne kriterije ali nije uvažio eliminatorne kriterije propisane Ustavom FBiH. 


Po tom zakonu je osnovano preko 15 gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, a time ugašene opštine.  Poseban problem predstavlja što je je Ustav FBiH propisao da se svi gradonačelnici gradova biraju od strane Gradskog vijeća a ne građana na izborima, dok se u praksi Ustav FBiH dosljedno provodi samo u Gradovima Sarajevo i Mostar.


S obzirom da praktično ovo dovodi u sumnju da je svaki zakon o proglašenju tih gradova u suprotnosti sa Ustavom FBIH, u narednom periodu će se razmotriti da li je bolje rješenje uložiti apelaciju Ustavnom sudu na Zakon o principima lokalne samouprave ili u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine raditi na amandmanu na Ustav kako bi se ovaj član izmijenio u smjeru dozvoljavanja osnivanja gradova na teritoriji jedne opštine.



(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.