27.12.2021. 14:46
0
"Vodovod i kanalizacija" Sarajevo suočava se sa problemima zbog cijena el. energije!?
S obzirom na aktuelnu problematiku u vezi sa cijenama električne energije na tržištu, ViK je obavijestio javnost o potencijalnim problemima sa kojima se suočava KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo.

Naime, ponuda za snabdijevanje električnom energijom za period 01.01.2022.-31.12.2022. iznosi: 0,3501 (KM/kWh) za višu tarifu odnosno 0,2341 (KM/kWh) za nižu tarifu, što  procentualno iznosi 305% više u odnosu na aktuelni Ugovor iz 2021. godine, kažu u Vodovodu.

- Prema aktuelnom Ugovoru, godišnji izdatak za električnu energiju iznosi cca. 8.000.000,00 KM, što bi značilo da se ovi troškovi u narednoj 2022. godini povećavanju za 16.500.000 KM i čine ukupnu cifru od cca. 24.500,000,00 KM. Potpisivanje ovog Ugovora bi ugrozilo naše poslovanje, s obzirom da sa ovakvim cijenama za električnu energiju ne bismo bili u mogućnosti izmirivati naše obaveze - navedeno je u saopćenju ViK-a.


"Također napominjemo, da KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo intenzivno ulaže u kapitalne investicije, rekonstrukciju infrastrukturnih objekata, pumpnih stanica i cjevovoda, koji se finansiraju kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, te da smo u  periodu otplaćivanja kredita. Svaki dodatni finansijski trošak doveo bi u pitanje mogućnost izmirivanja naših obaveza, međutim potpisivanjem ovog Ugovora zasigurno bi naše preduzeće doveli u stanje kolapsa."



- Ovom prilikom molimo nadležne institucija FBiH (Vladu i FMERI) da nađu rješenje kada su u pitanju cijene električne energije kvalifikovanih kupaca, kako bi dobili cijene za električnu energiju koje su realne i prihvatljive za sve strane, saopćeno je iz KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo.



(Amer Mujezionović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.