3.1.2022. 22:58
0
Sladić nije optimističan: Opet gusta magla oko aerodroma Sarajevo, u gradu stanje promjenjivo?!
Klasičan primjer popuštanja temperaturne inverzije i utjecaja same mikroklime i položaja, navodi Sladić na svom Facebook profilu.

- S pritjecajem svježijeg zraka po visini u toku današnjeg dana došlo je do popuštanja utjecaja temperaturne inverzije nad sarajevskom kotlinom, pa je pritisak na poklopac iznad grada bio manji, a inverzivni sloj postajao plići, omogućivši da prizemna cirkulacija zraka se danju pojača kao posljedica jače konvekcije, odnosno prijenosa toplote iz viših u niže slojeve atmosfere, što je dovelo do prekida guste magle, a očekivano prvu promjenu su osjetili stanovnici višeg dijela grada. Niži dio grada se danas uspio izboriti za znatno bolju vidljivost i raskidanje magle, no činjenica je da je glavnina zagađenosti sabijena u niži dio grada, pri čemu se od nakupljenog smoga stvara sumaglica - napisao je Sladić.


- Iako djeluje da se i u nižim dijelovima grada večeras vrlo dobro vidi, u odnosu na jučer i izvrsno, te da je naizgled zrak pri pogledu kroz prozor kud i kamo zadovoljavajući, zagađenost zraka je na nivou opasnog po zdravlja stanovništva, što vidimo po indeksu kvalitete zraka na Ilidži, koji, ruku na srce nije ništa veći u odnosu na gore epizode iz 2016. i 2018. godine kada je indeks išao i preko 500. Sušta suprotnost je svega desetak kilometara udaljena Vijećnica, koja nije daleko čak ni od onog bezbjednog za duži boravak na otvorenom. Uskoro bi se Vijećnici trebale pridružiti i same Bjelave, kako će ovaj dio grada iščistiti lokalni vjetar. - navodi mladi tv meteorolog.



Sladić objasnio i postupak pojave magle i smoga u kotlini u kojoj se nalazi Sarajevo:

"Iako se tokom noći čisti viši dio grada, danju je obratni slučaj - zapadnim lokalnim vjetrom se gura zagađenje nazad iz nižeg u viši dio grada, pa često se najveće zagađenje u centru grada bilježi u poslijepodnevnim satima, dok se istovremeno od Otoke prema Ilidži često smanjuje."


Jako je važno da dominatni istočni vjetar se ne prekine unutar kotline, budući da je na ruži vjetrova među najdominatnijim vjetrovima grada Sarajeva, naglašava Sladić.



O pojavi magle nad sarajevskim aerodromom, Sladić navodi:

"Magle ima na sarajevskom aerodromu, a ako je suditi po METAR izvještaju, uslovi bi se trebali postepeno promijeniti u naredna dva sata (BECMG 3000) - i to nažalost u smjeru njenog zgušnjavanja, budući da su uslovi idealni - rosište i temperatura zraka je ista - 1 °C (01/01), vjetar vrlo slab i varijabilan (VRB01KT), a relativna vlažnost 100 %, pri čemu se u uslovima vedrine jače izračava tlo dugovalnim zračenjem. Trenutna vidljivost je procijenjena na 4 kilometra (4000)."

 

 

 

Za kraj poruka Nedima Sladića glasi:

 

- Poboljšanje situacije već ide sutra od sredine dana prema poslijepodnevu, kada će se magla definitivno razići. A onda temperaturnu inverziju ostavljamo po strani jer nam slijedi promjena vremena praćena najprije južnim vjetrom koji će od srijede biti sve izraženiji, a od četvrtka i padavinama. Uskoro ćemo prodisati. -  zaključuje Sladić.

 

 

(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.