12.1.2022. 9:21
0
SAD zahtijevaju istragu izvještaja o veličanju ratnih zločinaca u RS
Sjedinjene Države pozvale su vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izvještaje koji ukazuju na to da su se u Republici Srpskoj prošlog vikenda veličali ratni zločinci u incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradovima gdje je tokom rata protjerano nesrpsko stanovništvo.

Pozivamo nadležna tijela da istraže ove incidente bez odgađanja i da pozovu odgovorne osobe na odgovornost - rekao je glasnogovornik State Departmenta, prenosi Reuters.

Vlasti RS u nedjelju su u Banjoj Luci obilježili 9. januar koji u tom entitetu proslavljaju kao dan RS, uprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je taj datum proglasio neustavnim, jer diskriminira druge religijske i etničke grupe.

- Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog izvještaja o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim na povratnike u entitetu Republika Srpska tokom vikenda - reka je glasnogovornik.

Proslava koja je održana u nedjelju je uključivala paradu naoružane policije kroz Banja Luku. Na videosnimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se sudionici kako pjevaju pjesme slaveći rat, uključujući jedan na kojem se navode gradovi u kojima su nesrbi masakrirani i protjerani, piše Reuters.

Komemoraciji su prisustvovali kineski i ruski diplomati te dužnosnici iz Srbije.

Glasnogovornik Bijele kuće je u komentaru na njihovo prisustvo kazao da dok ruski i kineski predstavnici “smatraju prikladnim sudjelovati u destabilizirajućim ceremonijama”, Sjedinjene Države su u utorak Bosni i Hercegovini donirale 96.000 doza vakcina protiv Covid-19.

U ponedjeljak je i Evropska unija reagirala na ceremoniju održanu proteklog vikenda, kazavši "kako vodstvo bh. Srba riskira sankcije i gubitak pomoći ako nastavi poticati tenzije".

Vašington je prošle sedmice sankcionirao Dodika za “destabilizirajuće i koruptivne aktivnosti i pokušaje razbijanja” Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi avaz.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.