17.1.2022. 16:59
1
Iz RS-a upućen dramatičan apel: Mi smo lošiji dio države, firme iz FBiH kupuju imovinu ovdje, jedan cijeli grad je prodan
Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS-u, Miladin Stanić, na današnjoj je press konferenciji govorio je o aktuelnoj situaciji u manjem bh. entitetu.

On je u toku svog obraćanja kazao kako SDS ne priznaje odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj šume u RS-u pripadaju državi Bosni i Hercegovini.

U sjeni tih dešavanja, kako kaže Stanić, u javnim preduzećima manjeg bh. entiteta dešava se neviđena pljačka. Jedan od njih je upravo preduzeće Šume Republike Srpske.

- Jedan od ljudi koji je bio osnivač Šuma Republike Srpske napravio je sistematičnu analitiku u kojoj se kaže da je u zadnjih 15 godina Šumama napravljena šteta od tri milijarde maraka, što je jedan budžet Republike Srpske, rekao je Stanić.

Uz ponavljanje poruke kako SDS ne priznaje odluku da šume u RS-u pripadaju BiH, Stanić ističe kako "šume u Republici Srpskoj pripadaju SNSD-u". 

Dodaje da bi aktuelnog direktora JP Šume Republike Srpske trebalo hitno smijeniti sa pozicije koju obnaša.

- Pod hitno treba protjerati, smijeniti ili tražiti ostavku aktuelnog direktora Šuma Srpske zato što drži cijene koje su daleko niže u odnosu na regionu i svjetsko tržište. Ove godine je pozicija Šuma RS da može realno ostvariti dobit od 200 miliona maraka u slučaju odgovornost poslovanja, u što ja sumnjam, kaže on.

Govoreći o slučaju dokapitalizacije Hidroelektrane na Trebišnjici, Stanić je rekao da je to u stvari privatizacija. Istakao je da je Republika Srpska lošiji dio BiH, te da firme iz Federacije BiH kupuju imovinu na području manjeg bh. entiteta.

- U formi kupca najveću želju ima premijer Federacije, mi mislimo da je to želja da se vrate, opljačkana sredstva. Imaju i drugi načini, osim iznošenja obveznica. Odgovorno tvrdim da firme u Federaciji kupuju imovinu RS-a. Najtipičniji primjer je Doboj. Doboj je sav prodan Federaciji. Mi ćemo kao narod ukoliko ne dođemo do odgovorne vlasti, proći kao naš narod na Kosovu. Kazao je da je priča o privatizaciji neviđena pljačka i da to vladajućima neće proći. Ogromna imovina nekretnina u Doboju je prodan federalnim firmama, ali ja ne govorim protiv prodaje, ja govorim o stanju u koje smo dovedeni. Mi smo lošiji dio BiH. Stalno pričamo da smo bolji dio, a federalne firme imaju bolje pokazatelje i kupuju imovinu po RS, poručuje Stanić.

(Ajdin Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.