18.1.2022. 8:05
0
Novo poskupljenje goriva u Republici Srpskoj
U Republici Srpskoj narednih dana očekuje se novo poskupljenje goriva, i to u prosjeku od tri do pet feninga za benzin i dizel,javlja BHRT.

U Republici Srpskoj narednih dana očekuje se novo poskupljenje goriva, i to u prosjeku od tri do pet feninga za benzin i dizel.

U 14 sati na pojedinim pumpama u Banjaluci došlo je do poskupljenja goriva, konkretno u prosjeku od 3 do 5 feninga po litri benzina i dizela. Ova poskupljenja očekuju se i u drugim regijama u Republici Srpskoj narednih dana, zavisno od regije i distributera.


"Mi od 14 sati poskupljujemo i to je sa 2.29 ide se na 2.35, 2.36,  a to se odnosi na najzastupljenije dizel i benzin 95,dalje prognoze mogu reći da su takve da više neće biti jeftinih energenata posebno ne fosilnih goriva".


Novo poskupljenje nakon skoka cijena električne energije za privredu u Republici Srpskoj dodatno će uticati na poslovanje prevoznika, kako u lokalnom, tako i u međunarodnom transportu robe i putnika. Prevoznici su u nekoliko navrata tražili od Savjeta ministara da se država odrekne dijela akciza na gorivo, koje sada iznosi 1.10 KM po litri goriva, kako ova grana privrede ne bi bila potpuno uništena.


"Mi smo predložili da se našoj grani privrede pomogne tako da se država odrekne dijela akciza na gorivo isto onako kako je slučaj sa PDV-om kada imate ulaz",  rekao je Dejam Mijić, Udruženje saobraćaja i veza RS.


Iako je još na snazi Uredba Vlade Republike Srpske o ograničenju marži na naftu i naftne derivate, u resornom ministarstvu naveli su kako oni mogu samo malim dijelom uticati na ograničavanje cijena. Prema njihovoj evidenciji, u proteklih 15 dana došlo je do poskupljenja svih naftnih derivata u Republici Srpskoj, što se odrazilo nakon skoka od 8 dolara po barelu nafte na svjetskom tržištu u ovom trenutku u odnosu na period prije dvije sedmice, piše BHRT.


Ono što je sigurno, posmatrajući prethodni period i divljanje cijena skoro svih roba i usluga, jeste da će i ovaj talas poskupljenja goriva pratiti poskupljenje u svim segmentima tržišta.




(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.