20.1.2022. 8:19
1
Šta se desilo u Bosni i Hercegovini nakon gašenja analognog signala?
Zbog gašenja analognih predajnika, brojni građani Bosne i Hercegovine u Novu godinu su ušli bez slike i tona. Regulatorna agencija za komunikacije ljetos je naredila gašenje 15 predajnika BHRT-a i više od 150 predajnika drugih TV stanica, zbog smetnji na 5G mreži u Hrvatskoj.

Međutim, nadležne institucije u Bosni i Hercegovini građanima nisu ponudile odgovarajuću alternativu, niti su u korak sa neophodnim procesom digitalizacije. Naprotiv.


Od prvog januara, program BHT1 putem analognog signala više se ne može pratiti u sarajevskoj, mostarskoj i banjalučkoj regiji, dijelovima Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog kantona i brojnih drugih mjesta širom Bosne i Hercegovine. Ugašeni predajnici dio su zahtjeva Hrvatske, koja je tražila ukiadanje ukupno 171 predajnika jer ometaju uvođenje 5G mmrež, piše portal BHRT-a.


Međutim, krajem novembra prošle godine, BHRT od RAK-a dobija nalog da ugasi svoja dva predajnika koja nisu bili na prvobitnom spisku - na Vlašiću i u Čapljini. Obrazloženje - ometaju signal digitalnog radija iz susjedne Hrvatske. Predajnik na Vlašiću pokriva čak 50 odsto teritorije BiH, tako da građani koji nemaju novca za usluge kablovskog operatera - više nemaju ni sliku.


"Svakodnevno nam se javljaju naši građani. Moram naglasiti da je to, prije svega, povratnička populacija sa upitima šta je sa signalom BHRT-a. Nažalost, slijedeći naloge RAK-a mi smo morali ugasiti svoj analogni signal, i do daljnjeg su ti ljudi ostali bez mogućnosti da prate naš program, ali i programe nekih drugih televizija", rekao je direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.


Iako je BHRT postupio po nalogu RAK-a, nisu sve TV stanice učinile isto. Zašto su pojedini predajnici nastavili da emituju analogni signal, i da li se neko favorizuje, iz Regulatorne agencije danas ne pojašnjavaju. Obećavaju odgovor narednih dana.


Ovaj problem nastaje polovinom prošle godine, kada stiže obavijest iz RAK-a. BHRT je davao nekoliko svojih prijedloga, uključujući i to da se područje Tuzlanskog kantona privremeno pokrije digitalnim signalom, što bi riješilo jedan dio problema. RAK je od BHRT-a tražio pribavljanje saglasnosti od Radio-televizije Republike Srpske, koja je takođe javni emiter. Na dopis i urgencije odgovor nikada nije stigao.


Još 2015. puštene su tri digitalne regije - Sarajevo, Mostar i Banjaluka, a od tada do danas nije urađeno ništa. Svi rokovi davno istekli. Zahtjevom Hrvatske ugroženo je 26 televizija. BHRT je dobio nalog za gašenje 21 predajnika, Federalna televizija 40, a RTRS 15. Zahtjeva će biti i iz drugih zemalja. RAK pokušava da aktivira i MUX D, koji vodi komercijalni operater.


Iako je zaključkom bh. Parlamenta propisano da se tenderi za privatne operatere obustave jer nisu u skladu sa Strategijom prelaska na digitalno emitovanje. Zvuči komplikovano, ali činjenica je da oko 20 odsto građana Bosne i Hercegovine umjesto slike, od prvog januara na televizijama vidi samo "snijeg". Ni svojom, ni našom krivicom.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.