20.1.2022. 13:46
0
Magazinović s evropskim zastupnicima razgovarao o situaciji u BiH
Šef kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je, na poziv potpredsjednika S&D grupe u Evropskom parlamentu Pedra Marquesa, održao brifing za zastupnike u Evropskom parlamentu o temi aktuelnih političkih i sigurnosnih izazova u Bosni i Hercegovini.

Magazinović je, u svom obraćanju, između ostalog kazao da državni parlament ne funkcioniše, Predsjedništvo BiH ne funkcioniše, kao ni državna vlada - saopćeno je iz SDP-a BiH.

Naveo je da, kao što je Milorad Dodik i obećao, ova tijela donose odluke samo u slučaju kada to znači korist za Republiku Srpsku, a to se uglavnom tiče novčanih transakcija.

- Najavljuje se ukidanje Oružanih snaga, donose neustavni zakoni i odluke, koristi se govor mržnje.

Sve ove aktivnosti kao rezultat imaju veliku tenziju u javnosti. Građani svaki dan postavljaju pitanje da li će se desiti novi rat. Mnogo njih razmišlja o odlasku iz BiH. Ljudi iz biznisa zaustavljaju svoje investicije, a investitori iz inostranstva gotovo da i ne postoje - kazao je Magazinović.

Dodao je da se u međuvremenu, umjesto da se akcenat stavi na deblokadu institucija i poništavanje neustavnih zakona i odluka NSRS, kako je to ocijenio i Visoki predstavnik, pritisak na političke aktere vrši u pravcu izmjene izbornog zakona.

Po njegovim riječima, interesantno je da predstavnici međunarodne zajednice u ovom trenutku također insistiraju na izmjeni izbornog zakona.

- SDP je donio stav da neće učestvovati u razgovorima o izmjeni izbornog zakona dok se ne deblokiraju institucije i ne povuku antiustavne odluke i zakoni.

Kada je izborni zakon u pitanju, treba reći da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio više odluka kojim se utvrđuje diskriminacija građana po etničkoj i teritorijalnoj osnovi. Umjesto da se u razgovorima o izbornom zakonu rješava sudskim odlukama utvrđena diskriminacija, razgovori su pretvoreni u insistiranje u ispunjavanju zahtjeva HDZ-a, da se na jednom području bira član Predsjedništva ispred hrvatskog naroda - naveo je Magazinović.

Po njegovim riječima, veliki je pritisak da se promjeni izborni zakon na način da u centru pažnje ne bude čovjek, nego etnička grupa.

- Mi se tome protivimo jer nijedna zemlja Europske unije nema izborni zakon s takvim pristupom. Smatramo da ako BiH želi biti članica EU, onda i naši zakoni trebaju izgledati kao zakoni u zemljama EU - zaključio je Magazinović.

U saopćenju se navodi da su svoje komentare na situaciju u Bosni i Hercegovini iznijeli i evropski poslanici Dietmar Koster, Tanja Fajon, Thijs Reuten, Delara Burkhardt, Bettina Vollath, Tonino Picula i Andreas Schieder.

Dodaje se da su zastupnici u Evropskom parlamentu dali podršku borbi za Bosnu i Hercegovinu kao zajednicu ravnopravnih građana i državu zasnovanu na evropskim vrijednostima, te najavili nastavak svog angažmana u korist građana i države BiH.

- Osim toga, potvrđen je nastavak saradnje SDP-a BiH sa sestrinskim strankama i njihovim poslanicima kako bi na taj način glas građanske Bosne i Hercegovine bio prisutan u Evropskom parlamentu - saopćeno je iz SDP-a BiH.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.