20.1.2022. 20:11
0
Turska i Katar postigli sporazum o upravi nad aerodromom u Kabulu
Turska i Katar postigli su sporazum o obezbjeđivanju sigurnosti na glavnom aerodromu u Kabulu ukoliko im bude dodijeljen taj zadatak u aktuelnim razgovorima s talibanskom vladom, saopćili su turski diplomatski izvori u četvrtak.

Međunarodni aerodrom u Kabulu glavna je zračna veza Afganistana sa svijetom. Nakon ponovnog talibanskog osvajanja vlasti u Afganistanu u augustu prošle godine, Turska je saopćila da će biti otvorena da zajednički djeluje na aerodromu s Katarom, ali samo ako se ispune njeni sigurnosni zahtjevi.


Reuters je javio da su Ujedinjeni Arapski Emirati također obavili razgovore s talibanima o održavanju aerodroma operativnim.


Izvori su izjavili novinarima u četvrtak da su se Ddoha i Ankara usuglasile oko sigurnosnog okvira za misiju na aerodromu, ali su dodali da se razgovori nastavljaju o drugim aspektima kao što je finansiranje.


- Očekuje se da će talibani održati sigurnost izvana, i ko god upravlja aerodromom, održat će je iznutra. Proces se nastavlja u konstruktivnom smjeru – izjavio jedan od izvora koji je tražio da ostane anoniman.


Dodao je da će delegacija turskih i katarskih zvaničnika održati razgovore o toj temi u Kabulu naredne sedmice.


Katarska državna novinska agencija javila je da će talibanska vlada biti u Dohi naredne sedmice da “dovrši” rasprave s Turskom i Katarom oko rada i upravljanja nad aerodromom.

Agencija dodaje u četvrtak da će delegacije iz Katara i Turske imati tokom dva dana intenzivne pregovore u Kabulu u ovoj sedmici oko kontrole nad aerodromom, prenosi Reuters.


(Kenan Bešlija) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.