21.1.2022. 11:17
6
Zbog ubistva Kenina Lukača policija traga za Asmirom Murtovićem, bratom Adela Kabaša: Tragičnom događaju prethodio verbalni sukob na Novoj Otoci
U sarajevskom naselju Pofalići jučer je ubijen Kenin Lukač i u vezu sa njegovim ubistvom dovode se tri osobe.

Prema medijskim saznanjima, policija radi na njihovoj identifikaciji i pronalasku. Potraga traje sinoć od 18 sati. Također, potraga traje i za bijelim Golfom 6 s kojim su ubica i pomagači pobjegli.

Podsjećamo, ubijeni Lukač najbolji je prijatelj nedavno ubijenog navijača FK Željezničar Mehmeda Ramića.

Detalji

Prema informacijama "Avaza", iz izvora blisklih istrazi, Lukač je ubijen ispred Ramićeve kuće. Njega su ubice sačekale kada je napuštao njegov dom i ubile ga svega nekoliko metara ispred. U Lukača je u prsa ispaljeno više metaka, nakon čega su ubice pobjegle bijelim Golfom 6, koji ih je čekao parkiran. Radilo se o klasičnoj sačekuši.

Operativni podaci su utvrdili da su ubice Lukača, prije nego su ga likvdirali, pratili putem videonadzora i kamera koje su postavljene na kući Adela Kabaša.

Nezvanično: Policija traga za bratom Adela Kabaša

Kako je Faktoru nezvanično potvrđeno iz izvora bliskog istrazi, policija traga za Asmirom Murtovićem, zvanim Murta, bratom Adela Kabaša (ranije Murtović), zvanim Dasta, koji je u bjekstvu, a koji je osumnjičen da je krajem decembra na raskrsnici na Pofalićima ubio Mehmeda Ramića Mešu, najboljeg prijatelja sinoć ubijenog Lukača.

Lukač je sinoć likvidiran upravo ispred Ramićeve kuće, gdje je, kako se tokom sinoćnjeg uviđaja moglo čuti, došao da donese neke namirnice Ramićevoj majci.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, ubistvu je prethodio verbalni okršaj koji je ubijeni Lukač imao sa Murtovićem u naselju Nova Otoka.

Prvoosumnjičeni za to ubistvo je brat Asmira Murtovića Adel Kabaš, koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica.

Sigurnosna situacija u glavnom gradu narušena odavno

Koji su uzroci nesigurne sigurnosne situacije u Sarajevu posljednjih godina, pitali smo bivšeg ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermina Pećanca.

"Možemo slobodno reći da tu ima više uzroka i razloga i ne možemo se svesti samo na jedno. Čitava bezbjedonosna situacija je ugrožena neradom institucija koje se bave bezbjedonosnim pitanjima i bezbjednošću građana, zatim neadekvatna kadrovska tih istih agencija za zaštitu građana, jednostavno ulaganje u bezbjednost, jer to nije luksuz", kazao je Pećanac na početku razgovora. 

Ističe da se ne može govoriti o nekim naprecima i ekonomskim ulaganjima ako "imate kao sada trenutnu bezbjedonosnu situaciju."

"Zatim, odnosi između pojedinih agencija za zaštitu zakona su na najnižem mogućem nivou, znači mnogo zaista ovdje ima razloga i uzroka. Sa druge strane, kada imate ubistva, pogotovo ako je motiv i ako iza svega stoje narkotici, onda je za očekivati da ako je neko izgubio određenu količinu droge da brzo slijedi osveta onih koji su vlasnici tih narkotika", rekao je on.

Dodao je da se mora drugačije pristupiti rješavanju i podizanju bezbjednosti na viši stepen, ne samo u Sarajevu, nego i u Bosni i Hercegovini.

"Uzroci jesu sistemske prirode. Najlakše je sada osuditi policiju i reći: 'Evo policija je kriva i odgovorna za sve', jeste ona na 'prvoj liniji' odbrane protiv svih vrsta kriminala, međutim, šta radi recimo ministar pravde Bosne i Hercegovine, koji ne pravi apsolutno nikakav zakonski ambijent. Nemamo apsolutno nikakvog ambijenta, zapravo imamo jedan ambijent koji pogoduje kriminalcima i davno sam rekao i uvijek to ponavljam i uvijek ću ponavljati da se ništa ne mijenja. Ovdje je bezbjednije izgleda napraviti kriminal, nego ga prijaviti. Vi vidite šta se dešava sa ljudima koji prijavljuju kriminal", zaključio je Pećanac u razgovoru za Source portal.

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.