21.1.2022. 12:05
0
Prijedlog budžeta FBiH za 2022. iduće sedmice na dnevnom redu Parlamenta
Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, prema službenoj najavi, treba da bude na dnevnom redu oba doma Federalnog parlamenta u idućoj sedmici.

Sjednica Predstavničkog doma zakazana je za utorak i srijedu 24. i 25. januara, Doma naroda za četvrtak, 27. januara, a budžet je jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda po hitnom potupku.

Najvažniji finansijski akt Federacije predložila je Vlada FBiH u ukupnom iznosu 5.535.108.213,00 KM, za jedan posto više od prošlogodišnjeg budžeta, odnosno više za 53,8 miliona KM.

Strukturu karakteriše rast poreznih prihoda, posebno iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i od indirektnih poreza.

Na drugoj strani, planiran je porast iznosa kapitalnih transfera i izdataka za nabavku stalnih sredstava. Povoljne i optimistične revidirane projekcije prihoda, kao i manje planirani izdaci, pogodovali su značajnom smanjenju potrebe za zaduživanjem te manjim iznosom planiranih primitaka u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu, navela je među brojnim drugim pokazateljima Federalna vlada u obrazloženju predloženog budžeta.

Objašnjavajući potrebu za hitnom procedurom, navela je da su u svrhu sprečavanja širenja COVID-19, u prethodnom periodu uvedeni niz mjera i aktivnosti koje su imale pozitivne efekte u borbi protiv virusa COVID-19, s jedne strane, a s druge strane, značajno su pogoršale privredna kretanja u ekonomiji.

- I dalje postoji velika neizvjesnost usljed zdravstvene krize koja se između ostalog ogleda u efikasnom provođenju vakcinacije stanovništva, kao i uvođenju/popuštanju vladinih mjera; stoga će i oporavak zavisiti od poduzetih mjera za ublažavanje posljedica krize, kao i sposobnosti prilagođavanja ekonomije datoj situaciji, zbog čega je potrebno odrediti prioritete u cilju normalizacije stanja - citat je iz Vladinog obrazloženja.

Programi i mjere su prilagođeni građanima, privredi i privrednim subjektima u cilju ublažavanja posljedica nastalih usljed pandemije COVID-19 te su namijenjeni kao podrška ugroženim sektorima privrede za podizanje stepena konkurentnosti, jačanje otpornosti zdravstvenog sektora te finansiranje mjera u oblasti tržišta rada za održavanje nivoa zaposlenosti i za nova zapošljavanja.

Budući da se, prema projekcijama međunarodnih finansijskih institucija, najavljuje normalizacija društvenog i ekonomskog života te očekuje suzbijanje pandemije COVID-19, pristupilo se hitnoj izradi Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, a sve u svrhu provođenja definisanih programa i mjera namijenjenih za podršku ugroženim sektorima privrede, obrazložila je također Federelna vlada.

Prijedlog budžeta FBiH treba da odobre oba doma Federalnog parlamenta da bi stupio na snagu.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.