22.1.2022. 19:40
0
Iz Koalicije država poručuju: Ne trebaju nam dodatne podjele među kantonima, treba nam pravednija raspodjela javnih prihoda
“Solidarnost, socijalna pravda i ravnopravan status svih u BiH je temelj koji će osigurati da svaka porodilja, policajac, nastavnik ili medicinski radnik na prostoru cijele BiH imaju ista primanja i jednak iznos plate za isti posao koji obavljaju"

Iz Koalicije država oglasili su se saopćenjem za javnost. 


Koalicija Država je u potpunosti okrenuta ka izgradnji Bosne i Hercegovine, države jednakih šansi i prava za sve i na svakom njenom pedlju. Odbijamo zloupotrebe i pokušaje produbljivanja podjela i jaza između raznih regija, kantona ili dijelova naše zemlje, te pozivamo sve političke aktere da svojim prijedlozima, izjavama i djelima, jednako tretiraju i bore se za svakog građanina, ženu i muškarca, bez obzira na to iz kojeg dijela BiH bili.  S tim u vezi, koalicija Država razumije namjere i podržava opravdane inicijative za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji bi označio početak ispravljanja nepravde prema stanovnicima većine kantona u Federaciji BiH. 
“Smatramo da je potrebno usaglasiti potpuno novi model kriterija, izračuna i raspodjele javnih prihoda koji bi bio baziran na kombinaciji i balansu socijalnih, ekonomskih i razvojnih principa, ali, dok se to ne desi, neophodno je napraviti hitno poboljšanje u postojećem modelu. Zato zastupnici koalicije Država u principu podržavaju aktuelne prijedloge koji će se u ponedjeljak naći na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Istovremeno, skrećemo pažnju na neophodnost usklađivanja raspodjele javnih prihoda i na nivou BiH, koja nije rađena još od 2009. godine i u kojoj prema trenutnim ekonomskim i socijalnim pokazateljima entitet FBiH godišnje gubi oko pola milijarde KM  koje mu pripadaju.”- izjavio je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat Koalicije Država! za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 


“Solidarnost, socijalna pravda i ravnopravan status svih u BiH je temelj koji će osigurati da svaka porodilja, policajac, nastavnik ili medicinski radnik na prostoru cijele BiH imaju ista primanja i jednak iznos plate za isti posao koji obavljaju. Šteta je da je moralo proći skoro 9 godina otkako je Parlament Bosne i Hercegovine usvojio moju inicijativu o usvajanju Zakona o ravnomjernom razvoju i ulaganjima na prostoru cijele BiH, dok se vlast u FBiH nije pokrenula i odlučila da podrži takav princip i pristup. Primanja i plate koje po ovim osnovama ostvare naši građani u bilo kojem kantonu, moraju u istom iznosu biti omogućeni i svakom drugom građaninu, u bilo kojem drugom kantonu.” - istakao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka. 


“U sklopu donošenja izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda, zastupnici Koalicije Država! će predložiti i usvajanje zaključka kojim će se Vlada FBiH obavezati da najkasnije u roku od 60 dana pripremi Zakon o ravnomjernom razvoju i ulaganjima u Federaciji BiH, a naš radni materijal ovoga Zakona ćemo ustupiti na raspolaganje federalnim institucijama. Tim bi se zakonom, uz potpuno novi Zakon o pripadnosti javnih prihoda za koji je Federalna vlada davno zadužena, smanjile nejednakosti i omogućio ujednačen, brži i veći ekonomski razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine” - izjavio je Adis Arapović, zastupnik Koalicije Država! u Parlamentu FBiH.


(Kenan Bešlija) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.