24.1.2022. 15:09
0
U BPK preovladava omikron varijanta, sve veći broj oboljelih
U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde epidemiološka situacija se pogoršava, a svakodnevno raste broj novooboljelih od korona virusa – potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo.

Trenutno je na području tog kantona aktivno 316 slučajeva oboljelih od korona virusa, 22 osobe su na liječenju u KCUS-u Sarajevo dok su dvije hospitalizirane u Kantonalnoj bolnici Goražde. U izolaciji je 656 osoba.


- U protekloj sedmici izvršeno je ukupno 466 laboratorijskih testiranja na Covid-19, od kojih je 226 bilo pozitivno. Zabilježena su i četiri smrtna slučaja, dok su oporavljene 153 osobe. Situacija je prilično pogoršana, vrlo je visoka incidenca 980, s tim da imamo i jako visok udio pozitivnih testova - precizirala je direktorica te ustanove dr. Medina Bičo.


Naglasila je kako je evidentno da i na području BPK Goražde dominira omikron soj virusa te je riječ uglavnom o blažim simptomima koji zahvataju gornje respiratorne puteve, a kod vakcinisanih osoba blaža je klinička slika i tegobe traju nekoliko dana.

- S tim u vezi već sutra očekujemo smjernice od federalnog Zavoda za javno zdravstvo kojima će najvjerovatnije biti skraćena dužina trajanja izolacije za vakcinisane osobe – istakla je ona. 


Ocijenila je da je o vrhuncu trenutnog vala nezahvalno govoriti, s obzirom na to da se u tom kantonu već petu sedmicu bilježi rast novooboljelih. Podsjeća da je u trećem valu, tokom marta-aprila, zabilježen eksponencijalni rast koji je trajao dvije sedmice, nakon čega je odmah počeo pad broja novozaraženih.

- Međutim, sada je situacija drugačija jer već petu sedmicu bilježimo rast. Omikron se brzo širi, imamo i vakcinisane koji obolijevaju ali ta simptomatologija traje kraće, možemo se nadati da će doći do pada ali sve opet zavisi od nas. Po nekim procjenama, krajem januara i početkom februara bi se trebo dostići vrhunac rasta krivulje, ali zaista je nezahvalno prognozirati – naglasila je Bičo.


Uz poštivanje mjera koje su na snazi, napomenula je da je jako bitno da se građani vakcinišu, jer vakcine štite od težih oblika bolesti.

- Istina je da među hospitaliziranim osobama ima i vakcinisanih, tačnije od onih koji razviju težu kliničku sliku oko 20 posto je vakcinisanih ali se radi o osobama starije životne dobi koje su hronični bolesnici. Zaista je velika razlika kod vakcinisanih i nevakcinisanih koji dobiju Covid i nedvosmisleno vakcine štite od težih oblika bolesti i smrtnosti – napomenula je ona.



Direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo ističe da na području tog kantona raste interes za booster dozama, dok je veoma slab odziv za prvu dozu. Na području BPK prvom dozom vakcinisano je 9.311 osoba ili 51, 72 posto od ukupog broja punoljetih građana, drugu dozu primilo je 8.692 osoba ili 48, 28 posto, a treću 1.095. BPK je po broju vakcinisanih drugi kanton, nakon Kantona Sarajevo.



(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.