25.1.2022. 16:58
0
U 2021. godini otkrivena 32 zloćudna tumora u Brčkom
Na području Brčko distrikta u 2021. godini otkrivena su 32 nova slučaja ginekoloških zloćudnih tumora različitih lokalizacija, potvrdio je danas novinarima specijalista ginekologije i akušerstva na brčanskoj Ginekologiji Begzudin Ahmetović.

Ahmetović je rekao da se od tog broja 14 odnosilo na karcinom tijela materice, a 11 na karcinom grlića materice i da su to dva oblika ginekoloških karcinoma koja po učestalosti dominiraju već nekoliko godina.


"Mi nemamo aktivni skrining na rak grlića materice, kao jedna od rijetkih evropskih zemalja gdje to ne postoji. Kod nas se obavlja taj pasivni skrining, gdje citološkom skriningu grlića materice podvrgavamo samo žene koje se jave na pregled", pojasnio je Ahmetović, prenosi agencija Srna.


On kaže da zdravstvena svijest žena u BiH nije na visokom nivou i da se to pitanje mora sistemski riješiti na nivou države, gdje bi se uveo organizovani skrining na rak grlića materice da bi žene, u određenim vremenskim intervalima, dobijale pozive da se jave na redovan ginekološki pregled u okviru kojeg bi se radio i citološki skrining na rak grlića materice. 

"To je jedino kvalitetno i normalno rješenje za prevenciju raka grlića materice“, naveo je Ahmetović. 

Predsjednik Udruženja koje okuplja oboljele od malignih bolesti "Brčansko srce" Ramiza Musić apelovala je na sugrađanke da jednom godišnje odu na pregled i urade papa test jer je važan pokazatelj prisustva karcinoma, navodi Srna.


Posjetom brčanskoj ginekologiji, članice Udruženja "Brčansko srce" danas su obilježile Nedjelju borbe protiv raka grlića materice, što je njihova redovna aktivnost od osnivanja, a čiji je cilj podizanje svijesti kod sugrađanki o važnosti redovnih ginekoloških pregleda s akcentom na rano otkrivanje karcinoma.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.