25.1.2022. 20:37
0
Govedarica otkriva: Šta krije ugovor mađarskog LREN-a i Elektroprivrede RS?
Elektroprivreda Republike Srpske i mađarska firma LREN 11. januara prošle godine zaključili su ugovor o kupoprodaji udjela u društvu "Solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1, otkriva na Facebook profilu član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica.

On dalje navodi da je tim ugovorom, sklopljenim prije nešto više od godinu dana, postignuta nova vlasnička struktura u društvu sa ograničenom odgovornošću čija se djelatnost odnosi na proizvodnju i trgovinu električnom energijom.

"Mađarska firma LREN je za pet miliona, tačnije 5.077.206, КM kupila 70% akcija od Elektroprivrede Republike Srpske koja je do tog momenta bila vlasnik cjelokupnog kapitala društva Solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1. Кo stoji u političkom smislu iza mađarske firme LREN i da li firma ima zajednički srpsko-mađarski blagoslov kao preduslov dobrog poslovanja to je još uvijek nepoznato, ali da bi ta mađarska firma mogla da aplicira kod najavljenog mađarskog fonda u čijem portfelju će biti 100 miliona evra to je sasvim izgledno", smatra Govedarica, prenosi BN TV.

Govedaarica, takođe navodi da je tek početkom ove godine u javnosti se pojavila vijest kako je jedna privatna mađarska firma postigla dogovor sa Elektroprivredom Republike Srpske u zajedničkom poslu proizvodnje solarne električne energije na lokalitetu Trebinja.

Mnogi su ovu informaciju,prema njegovom mišljenju, prihvatili kao blagonaklonost i zahvalnost zvanične Banjaluke Viktoru Orbanu koji se predstavio kao veliki prijatelj Republike Srpske.

"Međutim, saznanja do kojih sam došao govore da istina može biti drugačija o solarnoj elektrani i srpsko-mađarskim odnosima po ovom pitanju", upozorava Govedarica.

On je stava da bi privatna firma misterioznog Mađara, uz pomoć institucija, mogla da postane veoma respektabilna u proizvodnji solarne energije.

"Naravno, ako mađarska vlada osnuje fond i uplati navedeni novac. A ako od fonda ništa ne bude onda će misteriozni Mađar naći druge izvore finansiranja jer se radi o veoma profitabilnom poslu, makar kada je u pitanju Hercegovina koja obiluje sunčanim danima tokom godine, naglašava Govedarica.

Ako je već Elektroprivreda Republike Srpske odlučila da proda većinski paket akcija u Solarnoj fotonaponskoj elektrani Trebinje 1, zašto ih, pita Govedarica, nije prodala nekom bratskom privrednom društvu iz Srbije?

"Кada sagledamo želju režima da pod svaku cijenu pribavi kapital u elektroenergetskom sistemu onda to podsjeća  na onog halapljivca iz pripovjetke koji je toliko bio gladan da je praveći velike zalogaje sam sebe doveo u pitanje može li ostati živ. Samo je pitanje, ima li ko da ga udari po leđima kako bi iskašljao ono što je zagrizao a ne može da proguta, zaključuje Govedarica.

On podsjeća da je 6. novembra prošle godine u Banjaluci Viktor Orban najavio da će vlada Mađarske osnovati razvojni fond u koji će unijeti 100 miliona evra kako bi na taj način pokazali prijateljstvo sa vlastima Republike Srpske, što bi, kako stoji u objavi, u konačnici podrazumijevalo podršku malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednicima i mnogim drugim koji bi pokazali razvojne kreacije a ujedno, podrazumijeva se, bili malo i politički podobni i lojalni.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.