27.1.2022. 14:05
0
Stvoriti svijest o važnosti poštivanja privatnosti i zaštite podataka
Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH već trinaestu godinu zaredom obilježava 28. januar, međunarodni Dan privatnosti i zaštite podataka, kako bi se promovirala privatnost i podizala svijest o najboljim praksama na europskom i međunarodnom nivou kada je u pitanju zaštita podataka.

- Ovaj dan fokusira se na podizanje svijesti pojedinaca, poduzeća i potrošača i kako možemo bolje zaštititi naše podatke i privatne informacije u digitalnom prostoru - navodi se u saopćenju Agencije povodom obilježavanja ovog dana.


To je, dodaje se,  „međunarodni napor da se stvori svijest o važnosti poštivanja privatnosti, zaštite podataka i omogućavanja povjerenja“.

U saopćenju se navodi da je zaštita pojedinaca i njihovih osobnih podataka postala prioritet mnogih zemalja širom svijeta otkako je prije 41 godinu potpisana Konvencija 108 kao prvi pravno obvezujući međunarodni instrument usvojen u oblasti zaštite podataka, koji se smatra europskim temeljem privatnosti.

- Od tada je oko 120 zemalja usvojilo zakone kako bi osiguralo poštivanje prava na zaštitu podataka i prava na privatnost - navode iz Agencije.


Dodaju da su danas europska pravila o zaštiti podataka postala zlatni standard i model koji slijede u mnogim dijelovima svijeta. Ova nova reforma zaštite osobnih podataka u EU stvorila je jedinstveni regulatorni okvir za rukovanje osobnim podacima u cijelom europskom ekonomskom prostoru, te je s njom potrebno što hitnije usuglasiti i domaće zakonodavstvo.

U saopćenju se podsjeća da je 28. januara 1981. Vijeće Europe prihvatilo  Konvenciju 108 kao prvi obvezujući međunarodni zakonski instrument na području zaštite podataka, a posebno razmjenu osobnih podataka između država kao važni element međunarodne zaštite osobnih podataka.


Članicama Vijeća Europe (njih 47) na potpis je proslijeđen ovaj dokument, a izostavljanjem „europska“ željela se naglasiti važnost zaštite korištenja osobnih podataka na globalnom nivou.

Time je omogućeno i zemljama koje nisu članice Vijeća Europe da prihvate Konvenciju i olakšaju svojim kompanijama digitalno poslovanje i korištenje osobnih podataka - saopćeno je iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.