28.1.2022. 9:01
0
Razgovori u Neumu počeli jutros u 8 sati
FOTO: Avaz
Strane delegacije koje predvode izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer i EU predstavnica Angelina Eichhorst uz učešće OSCE-a i predstavnici nekoliko političkih stranaka iz FBiH počinju danas razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Delegacije su sinoć stigle u hotel Marea gdje su imali zajedničku večeru, a danas počinju zvanični razgovori na kojima učestvuju SDA, HDZ BiH, HDZ 1990, SBB, NIP, NES.

Razgovori bi trebali trajati do nedjelje iako postoji mogućnost da budu okončani i prije ali i kasnije.   Poziv za učešće u ovoj rundi razgovora koja bi mogla biti i posljednja zbog limitirajućeg perioda koji je preostao za izmjene zakona u izbornoj godini, odbili su SDP BiH, DF, Naša stranka, NB.


Ove stranke nisu željele učestvovati u razgovorima u atomosferi blokade državnih institucija, prijenosa nadležnosti s države na entitet RS, podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma što su jasno obrazložili stranim medijatorima, ali i momentu u kojem se bježi od prijedloga kojim se uklanja diskriminacija iz postojećeg izbornog sistema.

Njihova poruka je da postoji Izborni zakon prema kojem se mogu provesti oktobarski izbori, a onda u neizbornoj godini pristupiti implementaciji presude iz Strazbura. Za sada se tehničke izmjene zakona stavljaju u drugi plan iako se na njima mora insistirati i ako ne bude postignut dogovor o izboru članova Predsjedništva BiH i ovlastima domova naroda kako bi se proveli fer i pošteni izbori i ispoštovala volja birača.  


Na razgovore u Neum nisu pozvane stranke iz RS-a s kojima je razgovor obavljen u Sarajevu, a problem izmjena Izbornog zakona adresira se predsjednicima SDA i HDZ Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću što nije adekvatan pristup jer je riječ o izmjenama koje moraju proći glasanje u Parlamentu BiH gdje su zastupnici i delegati iz 16 različitih političkih stranaka. 


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.