30.1.2022. 16:25
0
Cvitanović i Konaković: Nije bilo prostora doći do finalnog rješenja; Nije nemoguće narednih dana
Komentirajući pregovore političkih stranaka iz Federacije BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH koji su se vodili od četvrtka u Neumu predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je rekao kako tu nije bilo prostora da se tu dođe do finalnog rješenja.

- Na žalost, stvari su ostale prilično slične i jedino što je praktično urađene je da su se u ova tri dana identificirani svi oni problemi na vrlo otvoren i jasan način. Nije tu bilo prostora da se tu dođe do finalnog rješenja -istaknuo je Cvitanović.

Što se tiče hrvatske strane, podvukao je on, moj stav i HNS – a je da nismo spremni biti izbrisani iz Ustava BiH i smatram da je to ogromna tektonska promjena kojem nije cilj otklanjane diskriminacija nego sasvim drugo uređenje BiH.

- Ponudili smo rješenje za koje je Venecijanska komisija vrlo jasno rekla da otklanja sve diskriminacije koje je utvrdio Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu na način da se svatko može kandidirati, a bit te presude i jeste da se omogući kandidiranje svakom građaninu BiH - objasnio je Cvitanović.


Jasno smo, naveo je,  inzistirali na apsolutnom legitimitetu hrvatskog člana Predsjedništva.

- U tom pravcu je ponuđeno nekoliko modela putem kojih bi se i moglo doći do eventualnoga izbora hrvatskoga legitimnog člana Predsjedništva, ali uz brisanje nacionalne odrednice iz Ustava, što nije bilo prihvatljivo - podvukao je Cvitanović.


Po njegovim riječima, Dom naroda je suština BiH i jednostavno je potpuno neprihvatljivo dirati njegove nadležnosti, a naročito ga pokušavati svesti na razinu Vijeća naroda u Republici Srpskoj.

- Jasno smo rekli kako smo spremni razgovarati o rokovima putem kojih bismo onemogućili blokiranje procesa u F BiH i dr, ali nismo ni tu došli do finalnoga rješenja. Čak bismo rekli da nismo daleko došli uopće ni u samim dogovorima - ocijenio je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.


Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, koji je također sudjelovao u pregovorima u Neumu oko izmjene izbornog zakonodavstva, je mišljenja da nije nemoguće da se narednih dana političke stranke u F BiH dogovore.

- Dogovor nije postignut, ali ono što sam čuo od drugih sudionika sastanaka, ovo je bio najkonkretniji od svih sastanaka ikad u kojima se vrlo jasno vidjele razlike u implementaciji presuda, razlike u političkim ambicijama i razlike na koji način bi to trebalo sve rezultirat izmjenama Ustava i Izbornoga zakona i drugih propisa u BiH - kazao je Konaković. Smatra kako su lideri svjesni da se mora nešto dogovorit.


Cvitanović i Konaković su se složili kako su organizatori pregovora, predstavnici međunarodne zajednice  vrlo korektno organizirali i vodili ovaj proces te kako nisu držali ničiju stranu, odnosno da su predlagali neka rješenja koja jednako bole sve strane.


(FENA/Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.