31.1.2022. 14:45
0
Prezentirana Analiza antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru KS za 2021. godinu
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo prezentirao je danas Analizu antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru KS za 2021. godinu.

Erik Larson, savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu u svom obraćanju naglasio je da su Sjedinjene Američke Države ponosne što podržavaju rad Ureda, koji treba biti model za ostatak BiH. 

“Ured se suočava sa pritiskom politički povezanih institucija da zaustavi svoj rad. To je neprihvatljivo. Korupcija je egzistencijalna prijetnja za BiH. Zemlja doslovno umire, dok mladi bježe iz zemlje, tražeći prilike u inostranstvu”,
kazao je Larson.

Potcrtao je da su SAD posvećene podršci pouzdanim antikorucijskim partnerima, kao što je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Objasnio je da borba protiv korupcije uključuje višestruki pristup.  

“Prvo - zahtjeva sistematski pristup koji prati visokrizične sektore, poput urbanog planiranja i zdravstvene zaštite, da bi se identifikovalo kako je takva korupcija organizovana. A, vjerujete mi, veoma je dobro organizovana. Drugo -  zahtjeva pristup integrisane istrage, koji kombinuje administrativne radnje sa krivičnim prijavama. Zaposleni i direktori koji nisu kvalifikovani ili su učinili ozbiljne prekršaje treba administrativno ukloniti s pozicija čim se utvrde te njihove radnje. One s lažnim diplomama treba otpustiti kroz administrativne postupke. Nezakonito dobijanje ugovora o nabavkama i urbanističke dozvole potrebno je poništiti čim se otkriju. Treće, i najvažnije, građani BiH moraju ostati i reći: ‘Dosta’. SAD su spremne pomoći BiH u borbi protiv korupcije, kao što smo i činili u prošlosti. Ali na kraju krajeva, ovo je vaša bitka”, poručio je Larson, navedeno je u saopćenju Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.


Edruan Kafedžić, šef Ureda, kazao je kako je ona rasčlanjena u 18 međusobno nepovezanih oblasti, ali da se trebaju promatrati kao cjelokupna slika. Kako je kazao, u njoj je izolovano niz novih koruptivnih rizika koji su se javili u toku djelovanja Ureda.  

“Zbog toga ćemo uputiti inicijativu da se institut supervzije ukine i da se poveća stepen odgovornosti nosilaca javnih funkcija i komisije”, kazao je Kafedžić.  


Predstavnica Delegacije Evropske unije u BiH Mirna Brešan naglasila je da je vladavina prava, posebno borba protiv korupcije, ključna u procesu evropskih integracija i da čini dio temljnih zahtjeva koje zemlje koje teže ka članstvu u EU moraju ispuniti, i to s uvjerljivim rezultatima.  
Podsjetila je da vlasti BiH godinama nisu napravile napredak u jačanju prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali kao pozitivan primjer navela je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.  

“Ohrabruje što je u BiH postoji institucija čiji je rad na prevenciji i borbi protiv korupcije pohvaljen u brojnim izvještajima Evropske komisije, kao i u Pribeovom izvještaju, u kojem je Ured prepoznat kao najpofesionalnije, najvidljivije i najglasnije antikoripcijsko tijelo u BiH. Razloge za to nalazimo u predanom radu tima Ureda, ali i uspostavljenom naprednom zakonskom okviru KS, koji promovira integritet i transparentnost”, kazala je Brešan.  

Naglasila je da su standardi transparentnosti u KS, zahvaljujući radu Ureda, neusporedivi s bilo kojim  nivoom vlasti u BiH.  

“Neophodno je da i ostali nivoi vlasti slijede primjer Kantona Sarajevo i uvedu visok nivo transparentnosti i integriteta u javne funkcije. BiH se mora vratiti na pravi put i početi vraćati povjerenje javnosti u institucije vlasti. Evropska unija je spremna pomoći, ali potrebna je pozitivnija saradnja”, zaključila je Brešan, navedeno je u saopćenju Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Kompletnu analizu koja je danas prezentirana možete pronaći NA LINKU

 
(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.