1.2.2022. 9:29
0
Austrijski Standard: HDZ ne pregovara, opstrukcijama želi do svojih ciljeva
Pregovori uz medijaciju Evropske unije i Sjedinjenih država završili su se bez rezultata. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović prijeti bojkotom izbora, piše novinarka austrijskog "Standarda" Adelheid Wölfl u analizi koju prenosimo integralno.

Format razgovora podsjetio je na pregovore na britanskom nosaču aviona "Invincible" tokom rata u BiH 1993. godine. I u to vrijeme pokušavalo se izolirati pregovaračke stranke kako bi oni bili dovedeni do kraja. I tada je bilo neuspješno, kao i sada: u nedjelju su propali pregovori o ustavnoj reformi u Bosni i Hercegovini, koje su ugovorili predstavnici Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Sadržaj pregovora je bio izbor državnog Predsjedništva i izbor poslanika u Dom naroda. Ali, određene stranke nisu otišle u primorski grad jer su smatrale da je pogrešno raspravljati o pitanju izbornog zakonodavstva tokom prijetnji Milorada Dodika, lidera ultranacionalističkog SNSD-a, da će uništiti Bosnu i Hercegovinu.

Dvoje pregovarača, Matthew Palmer kojeg je poslao Donald Trump i Angeline Eichhorst iz Evropske službe za vanjske poslove, već su izgubili kredibilitet kod bosanskohercegovačkih političara i diplomata, jer su prije nekoliko radili na razmjeni teritorija između Kosova i Srbije što bi za Bosnu i Hercegovinu značilo katastrofu.

Osim toga, tokom višemjesečnih pregovora postalo je očito da su primarno inicirani od strane hrvatske nacionalističke stranke HDZ, koju u institucijama Evropske unije podržava sestrinska stranka HDZ u Hrvatskoj. Godinama je HDZ u Bosni i Hercegovini svojom mogućnošću veta blokirao neke važne institucije, kao i desetine zakona u Federaciji BiH.

Sa ovom politikom opstrukcija, HDZ je želio ostvariti svoje ciljeve. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović sada je nakon neuspjelih pregovora zaprijetio blokadom izbora u oktobru.

Austrijski politolog i stručnjak za Bosnu i Hercegovinu Vedran Džihić poziva na povratak evropskim normama u međunarodnoj politici prema Bosni i Hercegovini i na sankcionisanje Dodika. Sjedinjene Države su godinama donosile kaznene mjere, ali je Evropska unija neodlučna.

"Ako pustite da se Dodik tako izvuče, to je poraz za Zapad", kaže Džihić, osvrčući se pritome i na ukrajinsku krizu. "Jer, to je više od smirivanja, vi dopuštate nasilničko ponašanje, nacionalizam i logiku militarizacije".


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.