11.2.2022. 12:58
0
Grupacija EIB je 2021. godine povećala finansiranje na rekordnih 95 milijardi Eura
Finansiranje banke EU u 2021. godini dostiglo je najviši nivo u njenoj 63-godišnjoj istoriji. Grupacija Evropske investicione banke (Grupacija EIB) u saradnji sa partnerima u Evropi i širom sveta obezbedila je finansijska sredstva u rekordnom iznosu od 95 milijardi Eura, što predstavlja povećanje od 23% u odnosu na 2020. godinu (77 milijardi EUR).

Povećanje obima finansiranja ukazuje na ključnu ulogu koju je Grupacija odigrala u odgovoru Evropske unije na pandemiju. Njeni krediti, garancije i drugi finansijski instrumenti dopunili su nacionalne programe otpornosti, podržali lokalne vlasti i obezbedili javnim i privatnim preduzećima pristupačno finansiranje. Od početka pandemije kovida-19, za borbu protiv negativnih posledica Grupacija je obezbedila ukupno 58,7 milijardi EUR.

Evropska investiciona banka (EIB) obezbedila je preko 65 milijardi EUR u kreditima, dok je Evropski investicioni fond (EIF) obezbedio nešto više od 30 milijardi EUR u garancijama i vlasničkom kapitalu, čime je Grupacija EIB dostigla rekordnih 95 milijardi EUR tokom 2021. godine. Istovremeno, povećala je investicije u zelenu i digitalnu tranziciju, u skladu sa svojim Klimatskim akcionim planom usvojenim 2020. godine. Oko 27,6 milijardi EUR usmereno je za podršku zelenoj transformaciji.


Gotovo polovina finansijskih sredstava– 45 milijardi EUR, plasirana je za mala i srednja preduzeća (MSP), čime je podržano više od 430.000 evropskih kompanije i preko 4,5 miliona radnih mesta. Finansiranje inovacija dostiglo je rekordnih 20,7 milijardi EUR, a ulaganje u regione i zemlje izvan Evropske unije iznosilo je 8,1 milijardu EUR. Da bi podržala politiku Evropske unije na globalnom nivou u okviru Tima Evropa, EIB je formirala novi ogranak - EIB Global, namenjen međunarodnim partnerstvima i finansiranju globalnog razvoja. 


"Tokom protekle dve godine pokazali smo da su borba protiv pandemije, finansiranje oporavka i investiranje u klimatske mere ciljevi koji se međusobno dopunjuju. Nema bezbednog sveta bez pristupa zdravstvenoj zaštiti i vakcinama i bez odlučnog prelaska na ekonomski model zasnovan na inovativnim rešenjima sa povoljnim uticajem na klimu. Naš rekordni obim finansiranja u 2021. godini svedoči o impresivnom naporu Evrope da smanji negativan uticaj pandemije i promoviše zeleni oporavak u Evropi i šire. Stvaranjem nove institucije EIB Global za naše poslovanje izvan Evropske unije, rešeni smo da podržimo zelenu i digitalnu tranziciju kroz globalna partnerstva.”, izjavio je predsednik EIB-a Verner Hojer.


(Amer Mujezinovič)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.