4.3.2022. 18:42
0
London - Svečani prijem povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Ambasada Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji u suradnji s BH UK Networkom organizirala je prijem za diplomatski kor u prostorijama Ambasade u Londonu.

Prijemu su prisusutvovali predstavnici brojnih ambasada u Velikoj Britaniji, članovi britanskog Parlamenta, predstavnici bh. zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) i drugi uvaženi gosti i zvanice. 

Prisutnima su se obratili Vanja Filipović, ambasador BiH u Velikoj Britaniji, Alicia Kearns MP, predsjednica svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu u britanskom Parlamentu i Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka. 

Istaknuta je važnost ovog datuma, uz podsjećanje kako su prošle tri decenije od kada su građani Bosne i Hercegovine rekli historijsko “da” na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine.

To “da” je otvorilo vrata slobodi i nezavisnosti o kojoj su generacije sanjale, s vjerom u bolju, zajedničku budućnost u vremenu demokratije, a 30 godina nakon toga i krvave agresije koja je uslijedila, Bosna i Hercegovina se još nalazi u teškoj političkoj krizi, saopćeno je iz BH UK Networka. 

Kako se nadalje navodi, specijalne gošće umjetničkog programa bile su Dženana Huseinagić i Dženana Šehanović Sarajlić.

Muzički performans „Sevdah i klasika - spoj tradicije i umjetnosti “ Dženane Šehanović Sarajlić, magistrice klavira i prof. dr. Dženane Huseinagić, sopranistice, podrazumjeva zaokruženu cjelinu prožetu nekim od najljepših djela muzičke balkanske baštine s osebujnim i bogatim muzičkim lirskim repertoarom, navodi se.

Akcenat je bio na sevdalinkama, kojima je Bosna i Hercegovina kolijevka i koje su dale autentičan pečat bosansko-hercegovačkoj muzici, ali ovaj put su izvođene u klasičnom aranžmanu, što im je dalo novu dimenziju i umjetničku vrijednost.

Atmosfera je bila izuzetno prijatna i ugodna, a prisutni su bili u prilici uživati uz muziku, te sjetiti se značaja historijskog jubileja - 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.