8.3.2022. 11:32
0
ZDK raspisao konkurs za dodjelu studentskih stipendija za što je osigurano 1.000.000 KM
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona objavilo je danas konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog i drugog ciklusa studija s prebivalištem na području tog kantona za akademsku 2021./2022. godinu, potvrdio je Feni resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

Konkurs je otvoren 15 dana od dana njegove objave, a studenti svoje prijave dostavljaju putem pošte ili lično na pisarnicama općina ili gradova svog prebivališta.

- Za ovu smo namjenu, kao i prošle godine, u budžetu osigurali 1.000.000 KM. Prošle smo godine isplatili 2.029 stipendija, što je bilo za oko 400 stipendija više nego u 2020. godini pa je i iznos godišnje stipendije bio manji - 485 KM. Isplatili smo ga jednokratno - napominje ministar Kozlić.

Stipendija je godinu ranije, napominje, iznosila 615 KM, ali su prošle godine, zbog bezuslovnog prelaska na višu godinu na fakultetima Univerziteta u Zenici usljed pandemije koronavirusa imali više aplikacija.

- Ministarstvo za boračka pitanja okončalo je prije nekoliko dana svoj konkurs za ovu akademsku godinu te su djeci čiji su roditelji bili borci podijelili 1.992 stipendije (2.203.000 KM). Odnosno, stipendije su dali svim studentima koji ispunjavaju formalne uslove, a  i naš je plan, također, da damo stipendije svim studentima koji ispunjavaju uslove.

Zbog toga će zavisiti i iznos stipendije koji će biti isplaćivan za ovu akademsku godinu, ali očekujemo da će biti manje aplikacija nego prošle godine pa će, samim tim, stipendije biti veće. Svake godine pa tako i ove, studentima koji se školuju za deficitarna zanimanja, a što utvrđujemo zajedno sa Službom za zapošljavanje ZDK-a, isplaćujemo dupli iznos stipendije - napominje Kozlić.

Deficitarna zanimanja su: doktor medicine, edukator-rehabilitator, magistar farmacije, veterinar, softver inžinjer, IT inžinjer informatike, inžinjer zaštite na radu, inžinjer geodezije, inžinjer elektrotehnike i profesor fizike.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.