15.3.2022. 11:47
1
Forto sa delegacijom Vlade Norveške o političko-ekonomskim prilikama u BiH
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ugostio je Kristin Melsom, direktoricu i Tale Kandal, višu savjetnicu Odjela za jugoistočnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, te Siri Andersen, zamjenicu šefa misije norveške ambasade u BiH.

Tokom sastanka razgovarano je o trenutnoj situaciji u Ukrajini, odnosno mogućim refleksijama na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Premijer Forto istakao je potrebu za formiranjem političke arene čiji će akteri biti svi koji dijele evropske vrijednosti, s obzirom na to da je veliki broj onih koji političko mentorstvo traže izvan Evropske unije – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Jedna od tema bila je i pitanje korupcije, kao stalnog problema bh. društva. Navedeno je da su potrebne korjenite reforme Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kao i generalne reforme u oblasti sudstva, kako bi se osiguralo profesionalno i nezavisno pravosuđe u koje će građani imati povjerenje.


U kontekstu trenutnih političko-ekonomskih prilika u BiH, sugovornici su istakli da je najvažnije kreirati klimu koja će omogućiti promjene u društvu kroz politički aktivizam mladih. To je nešto na čemu treba dodatno raditi, kako bi se mladi ljudi podstaknuli da u većem omjeru participiraju u političkim dešavanjima.

- Gradnja razvijene i uređene države je dugotrajan proces. Na njemu treba raditi i istrajati, te njegovati EU i NATO vrijednosti - rekao je premijer Forto.

Sastanak je bio prilika da se spomene i pomoć Vlade Norveške, koja je u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), implementirala brojne projekte s ciljem poboljšanja stanja u bh. društvu – navodi se u saopćenju.


(Amer Mujezinović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.