18.3.2022. 17:37
0
Pregovori: Čović ne pristaje na reduciranje ovlasti Doma naroda, Izetbegović čvrst u zahtjevima
U Delegaciji EU u Sarajevu i dalje traju pregovori o reformi izbornog zakona BiH. I dalje je format sastanka potpuno neprihvatljiv jer su građanske stranke (SDP, DF, NS) odvojene od 'glavne sale' gdje tz. Neumski pregovarači (SDA, HDZ, NES, NIP, SBB i HDZ 1990) vode pregovore o ključnim izmjenama.

Njemačka zastupnica u Evropskom parlamentu Viola Von Cramon-Taubadel (Zeleni) poslala je danas visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josepu Borrellu zvaničan upit u vezi ovosedmičnih razgovora o izmjenama izbornog zakona u BiH. Ona se pita zbog čega su građanske stranke na određeni način isključene iz pregovora o ključnim, političkim pitanjima Izbornog zakona te zašto te stranke pregovaraju samo o tehničkim aspektima.

Kako saznajemo stavovi nisu ni približno usaglašeni, a uz odbijanje etničkom elektorskog modela, stavovi su potpuno različiti i kada je riječ o Domovima naroda.

Naime, HDZ ne pristaje na uvjete da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes, a shodno tome lider SDA Bakir Izetbegović dalje ne želi ni pregovarati o načinu izbora delegata u ovaj dom.

Podsjećamo, reduciranje uloge Doma naroda FBiH jedan je od osnovnih zahtjeva probosanskih stranaka, a prije svega SDP-a, DF-a i SDA. Iza ovog čvrsto stoji i NES, koji učestvuje u pregovorima.

Potvrdio je to i lider DF-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je nakon pregovora koji su vođeni u Neumu, otkrio da su Nikšić, Izetbegović i on iskoordinirali stav o Domu naroda.

„Prije nekih dva mjeseca, gospodin Nikšić i ja smo održali jedan sastanak u Predsjedništvu BiH, gdje smo pored ostalih principa koji su se odnosili na izbor članova Predsjedništva BiH na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava, usaglasili se i o potrebi reduciranja Doma naroda, sa čim je bio upoznat i gospodin Izetbegović. Složili smo se dakle da se unutar ograničene izmjene Ustava i izbornog zakona izvrši redefiniranje uloge domova naroda na federalnom i državnom nivou“, kazao je tom prilikom Komšić.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.