22.3.2022. 8:24
0
Kako Višković "sarađuje" s novinarima koji mu nisu po volji: Ne moram ja da crtam i iznosim detalje
Narodna skupština Republike Srpske zadužila je 10. decembra prošle godine Vladu RS-a da povuče saglasnost sa sporazuma o prenosu nadležnosti na Bosnu i Hercegovinu iz oblasti indirektnog oporezivanja, VSTS-a i odbrane, ali se do danas po tom pitanju nije ništa desilo. Poslanici opozicije traže odgovore, baš kao i novinari, a predstavnici vlasti samo ponavljaju da Vlada RS-a radi svoj posao i da će uskoro sve biti završeno.

ROK MINISTRIMA

U zaključcima koji su usvojeni 10. decembra na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a pominje se rok od šest mjeseci koji su poslanici dali ministrima. Međutim, taj rok se odnosi na period u kojem Vlada treba da predloži parlamentu zakone iz oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa i odbrane. Do sada je Narodnoj skupštini RS-a predložen samo zakon o VSTS-u RS-a, ali ni njega nije predložila Vlada, nego narodni poslanici.

Premijer RS-a Radovan Višković kaže da je legalista i da sve radi u skladu sa zakonom. On tvrdi da Vlada RS-a radi sve ono što treba da uradi, ali ne govori šta je to i kada će to “sve što Vlada RS-a radi” biti gotovo.

Mislim da formalno povlačenje saglasnosti treba sačekati definisanje samog rješenja o tome kako će se te nadležnosti vratiti RS-u, kaže Mazalica

- Sve ono što treba da radimo, mi radimo. Imamo rokove. Imamo pripremljeno sve što treba. Ne moram da crtam i ne moram da govorim sve detalje. Vlada RS-a radi sve po procedurama. Čekamo rokove koji su nam zadati zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je “kratko i jasno” Višković.

Na posebnoj sjednici koja je održana 10. decembra poslanici su dali rok Vladi da u roku do šest mjeseci predloži zakone i ostale akte koji će omogućiti formalni povratak nadležnosti RS-u i eventualno formiranje novih institucija. Tek nakon toga bi prestali da važe “poništeni” zakoni sa nivoa BiH. Poslanik PDP-a u NSRS-u Igor Crnadak kaže da je u nekoliko navrata pitao Viškovića zašto Vlada ništa ne radi, ali odgovore, kako ističe, nije dobio.

- To je izuzetno nepoštovanje poslanika. To je posao koji se može završiti za pet minuta. Dovoljno je na sjednici Vlade RS-a usvojiti zaključak i na A4 papiru obavijestiti Vladu FBiH da Republika Srpska povlači saglasnost sa sporazuma o formiranju vojske, VSTS-a i UIOBiH, rekao je Crnadak.

Dodaje da je ovo nastavak nekorektnog ponašanja Viškovića i njegove Vlade koja poslanicima opozicije nije dala stenogram sa sjednice kada se odlučivalo o vraćanju nadležnosti, koja je odbila da dostavi spisak svih koronanabavki, koja je odbila da dostavi spisak ljudi koji su koristili avion Republike Srpske.

- Ovo je samo još jedna stvar u nizu koja pokazuje da su do kraja zatvoreni i da ćemo ove podatke vjerovatno dobiti tek kada smijenimo ovu Vladu. Vlada RS-a je imala 50 dana da provede zaključak NSRS-a kojim je zadužena da povuče saglasnosti sa tri sporazuma o prenosu nadležnosti kod formiranja Oružanih snaga BiH, UIOBiH i VSTS-a BiH. To je posao od pet minuta za koji ne trebaju posebni resursi i jasno je da je Vlada svjesno i namjerno zanemarila i odbila da provede zaključke Narodne skupštine, rekao je Crnadak.

Vlada Republike Srpske je imala 50 dana da provede zaključak NSRS-a, kojim je zadužena da povuče saglasnosti sa tri sporazuma o prenosu nadležnosti

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica podsjeća na to da u zaključcima iz decembra nije definisan rok dokad oni treba da budu provedeni. Vlada RS-a, dodao je on, takođe treba da pripremi zakone kojima će predložiti način vraćanja nadležnosti. Ti zakoni, napominje, mogu biti prihvaćeni, a mogu biti i odbijeni.

- Mislim da formalno povlačenje saglasnosti treba sačekati definisanje samog rješenja kako će se te nadležnosti vratiti RS-u, ali i kako će druga strana, tj. entitet odgovoriti na ponovljeni poziv od predsjednice RS-a za razgovore o budućim rješenjima za BiH, kazao je Mazalica.

On naglašava da opozicija nema pravo da postavlja ovo pitanje, jer ni sama nije glasala za ove odluke, ali ni za nacrt zakona o VSTS-u kojim se otišlo korak dalje u vraćanju nadležnosti.

- Radi se o njihovom pokušaju da se predstave kao patriote, tražeći od Vlade da radi nešto što ni sami ne podržavaju. Bilo bi dobro da bar jednom predlože kako da riješimo neku krizu nametnutu iz političkog Sarajeva i da na tome rade zajedno s nama. Do tada bi bilo najbolje da ne smetaju, poručio je Mazalica.

SLUČAJ DVA PAPKA

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u proteklih nekoliko godina desetine zaključaka, a samo letimičan pregled pokazuje da nijedan od njih nije realizovan. Na osmoj posebnoj sjednici koja je održana 25. juna 2015. godine Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, između ostalog, i zaključak kojim se od nadležnih organa zahtijeva da istraže navode narodnog poslanika Gorana Đorđića u vezi sa prisluškivanjem poslanika i sudije u Gradiški. Parlamentu RS-a nikada nije dostavljen odgovor u vezi s ovim predmetom.

Na jedanaestoj posebnoj sjednici, koja je održana 21. oktobra 2015. godine, donesen je zaključak u kojem se kaže da “Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu RS-a da u roku od 90 dana dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim bi bila utvrđena odgovornost za neovlašćeni prenos nadležnosti sa RS-a na nivo Bosne i Hercegovine. Uvidom u arhivski materijal i druge akte, pomenuti prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS-a nije dostavljen u entitetski parlament, prenosi Oslobođenje.


(Admir O.)

ViskovicRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.