24.3.2022. 11:28
0
Bećirović pita Tegeltiju: Šta ste uradili na NATO putu BiH, to vam je zakonska obaveza?!
Država BiH i državni organi opredijelili su se za punopravno članstvo BiH u NATO savezu. To su učinila oba doma Parlamenta BiH, Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH. Sve dok nadležni organi ne donesu drugačiju odluku to je zvanična i zakonska obaveza BiH. Moje pitanje je u vezi s tim upućeno predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji šta su Vijeće i on lično učinili da ubrzaju put BiH u članstvo NATO-a, rekao je na početku današnje sjednice Doma naroda BiH Denis Bećirović (SDP BiH).

"Obaveze bi trebali ispunjavati Parlament, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH kao i svi subjekti odbrane u skladu s nadležnostima.  Član 84 Zakona o odbrani BiH kaže da je obaveza pomenutih institucija da provode, naglašavam da provode, sve aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a", poručio je Bećirović. 

Napomenuo je da ne postoji u BiH preči i važniji zadatak za sve građane i narode BiH u NATO pakt, jer alternativa je ukrainizacija ove države. 

Odgovor će Bećiroviću bit će dostavljen pismenim putem. 

Bećirović je potom kazao da to što nema Tegeltije na sjednici nije pitanje za njega, već za Kolegij Doma naroda. 

"Da li on ignorira Kolegij ili cijeli dom, ali postalo je praksa. Ljudi se okupljaju na sijelima NVO, ali nema ih na državnim institucijama. Očekivao sam da Tegeltija odgovori usmeno, ali ne odgovara ni usmeno ni pismeno. On mora shvatiti da je ovo kontrolni organ Vijeća ministara", poručio je Bećirović. 


(Patria/Admir O.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.