26.3.2022. 20:44
0
Institut za istraživanje genocida Kanada odgovorio Vučiću: Predsjednik Srbije još jednom šalje poruku da je genocid uvijek moguć
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) reagirao je na izjavu Aleksandra Vučića koju je kazao novinarki Euronewsa Minji Miletić u emisiji gdje izjavio: "Priznavanje genocida ne bi pomoglo pomirenju".

Saopćenje IGK prenosimo u cijelosti: 

- Vučić kontinuirano ne priznaje autoritet sudova UN-a, pokazujući otvoreno da agresija na državu BiH još traje, da se genocid nad Bošnjacima radi drugim sredstvima. To je još jedna otvorena prijetnja državi BiH, ali i miru i stabilnosti u svijetu kojom se uslovljava pomirenje samo ako se svi zločini zaborave, a stanje nastalo genocidom prihvati kao činjenično. Karadžićeva ostavština se nastavlja zahvaljujući Vučiću i njegovom establišmentu. Predsjednik Srbije još jednom šalje poruku da je genocid uvijek moguć i izvjestan, čime preživjele žrtve genocida najgrublje vrijeđa i ponovo kažnjava.

Za vrijeme agresije Vučić je napadao na Sarajevo i državu BiH. Onaj ko puca na Sarajevo i državu BiH u agresiji i onaj ko državu BiH ne poštuje u miru, da bi opravdao svoj antibosanski, odnosno anticivilizacijski pucanj u hiljadugodišnje trajanje bosanske historije, kulture, tradicije, mora pucati na istinu i pravdu, mora negirati sudski presuđen genocid u Srebrenici, mora ponižavati žrtve ali i svoj vlastiti narod, mora odavati priznanje negatorima genocida. Mora jer samo tako sebe i svoj establišment brani. Mi odavno znamo s kim imamo posla.

Namjerno predsjednik Srbije zaboravlja da je najveće postignuće međunarodnih sudova, nacionalnih sudova i brojnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN sudsko priznanje genocida u Srebrenici. Ustanovljeno da su bosanski Srbi predvođeni Mladićem i Karadžićem uz ključnu podršku tadašnjeg srbijanskog režima krivi za genocid što je ključno za historijsko razumijevanje i razotkrivanje prirode RS kao entiteta zasnovanog na genocidu. Dok je srpska fašistička gerila pravila "entitet" na masovnim grobnicama, a javnost manipulirala pričama o "muslimanskim ekstremistima", tzv. međunarodna zajednica je mirno posmatrala pokušaj rušenja jedne države i uništenja jednog naroda. 

Kada je ta fašistička politika u tkz. eri ljudskih prava i sloboda, demokratije i civilnog društva, najvećim zločinima poslije holokausta silom otrgla komad bosanskohercegovačke zemlje, na silu očišćenog od Bošnjaka i Hrvata, ali i od BiH, onda su ti tkz. civlizirani zaštitnici ljudskih prava i sloboda u Dejtonu priznali rezultate te fašističke agresije i genocida i to ozvaničili u nametnutom entitetu RS. To je kontekst u kojem negatori genocida u Srebrenici pokušavaju sakriti historijske, sudske i naučno istraživačke činjenice o genocidu u Srebrenici.

Onaj ko nastavlja zločinački hod ka realizaciji Karadžićeve i Mladićeve zločinačke ostavštine na račun države BiH, onaj ko dobije Cvijet Srebrenice, simbol genocida u svijetu, a ne prizna taj genocid, onaj ko pozdravlja dodjelu Nobelove nagrade negatoru genocida, onaj koji nema namjeru da se ogradi od onih koji su činili agresiju i genocid, onaj ko nema namjeru da natjera sve one koji znaju za lokacije grobnica da iste otkriju, onaj ko umjesto traženja oprosta i izražavanja pokajanja za žrtve, slavi i veliča negatore genocida i tako najavljuje novi genocid, taj ostaje na smetlištu historije nesposoban da svoj narod očisti od grijeha, priznavanjem genocida i traženjem oprosta i pokajanja, što zajedno sa istinom i pravdom čini jedini put bolje budućnosti BiH i Srbije - navodi se u saopćenju. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.