1.4.2022. 19:00
0
Ispitivanjem svjedoka odbrane Zijada Džemića nastavljeno suđenje u slučaju 'Respiratori'
Izvođenjem dokaza odbrane te direktnim i u unakrsnim ispitivanjem svjedoka Zijada Džemića, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu 'Novalić i drugi' u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma "F. H. Srebrena malina”.

Direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Džemić je, na pitanje advokatice premijera FBiH Fadila Novalića da se predstavi te opiše poslove Instituta, kazao da je to samostalna upravna organizacija u okviru državne uprave. Naveo je da je i profesor na pet predmeta na fakultetu tehničkih nauka u Sarajevu, da se bavi naučnim radom te da je izdao dvije knjige čija je tematika usko vezana za mjeriteljstvo, kao i dvadesetak naučnih radova.

Džemić je pojasnio da se Institut bavi istraživačkim, naučnim, industrijskim i zakonskim mjeriteljstvom te da u okviru svih djelovanja provode tri zakona, među kojima je i Zakon o mjeriteljstvu.

Govoreći o provođenju podzakonskih akata, Džemić je kazao, da se oni vežu za evropsku legislativu koja je harmonizirana.

Tvrdi da je Institut ustanova s međunarodnom reputacijom, te da u njemu rade međunarodno certificirani tehnički ocjenjivači koje je potvrdio Međunarodni institut za mjeriteljstvo sa sjedištem u Parizu.

Džemić je pojasnio da je Institut radio prvu verifikaciju respiratora, što znači usklađenost mjernih funkcija u skladu s važećim propisima, a na pitanje odbrane šta znači oznake CE, kazao je to medicinsko sredstvo usklađeno s zahtjevima za evropsko tržište.

Odgovarajući na pistanje odbrane o Direktivi o medicinskim instrumentima 93/42, Džemić je kazao da je Evropska komisija u aprilu 2020. godine usvojila nove smjernice prema kojima su zbog uslova panedemije, procedure zahtijeva za nabavku medicinske opreme svedene na minimum. Suština smjernica je, dodao je, da olakša procedure certificiranja proizvodnog programa i da se odrede klase instrumenata.

Džemić je istakao da su dva puta dobili zahtjev za davanje mišljenja, prvi put komisije Parlamenta FBiH, a drugi put od Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), jer im je Agencija za lijekove BiH tražila mišljenje.

Na pitanje da li su odredili namjenu i klasu respiratora ACM812A, Džemić je objasnio da su invazivne i neinvazivne namjene te da se mogu koristiti od hirurške sale do vozila hitne pomoći.

Džemić je kazao da ta dva mišljenja čine set informacija, te da se moraju posmatrati zajedno.

Na pitanje Vidović da li je mod invazivan ili neinvazivan, Džemić je pojasnio da postoje dvije vrste respiratora, i to A2 (neinvazivni) i B2 (invazivni i neinvazivni), te da respiratori ACM812A spada u kategoriju B2.

Naglasio je da prije puštanja u rad, respiratori prema Pravilniku o mjeriteljstvu trebaju imati prvu verifikaciju te certifikate o verifikaciji koje je radila laboratorija Verlab, čiji je zadatak bio da provjeri tačnost s propisima. Istakao je da je Verlab to činio dva puta, da je prvi put postojala, kako pretpostavlja, sistemska greška koju su serviseri otklonili, nakon čega su dali verifikaciju.

Na pitanje Vidović, da li bi Verlab mogao izdati verifikacije u slučaju da je postojao problem u opsegu kisika, Džemić je kazao da nije.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac je pitao da li je mišljenje obavezujuće, Džemić je kazao da nije, a na pitanje da li je za taj posao nadležna Agencija za lijekove BiH, Džemić je odgovorio potvrdno.

Na pitanje zašto sporni respiratoni nisu upisani u registar koji vodi Agencija za lijekove, Džemić je kazao da su oni dali mišljenje iz svoje struke, da je Verlab izvršio verifikaciju, iako ga nije bilo u Registru, ali da mu nije jasno zašto.

Na suđenju koje je zakazano za 6. april bit će nastavljeno unakrsno ispitivanje svjedoka.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. "Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. "Srebrena malina", te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Postupak u ovom predmetu je u fazi izvođenja dokaza odbrane a, kako je najavljeno, trebao bi biti nastavljen na ročištu zakazanom za 6. april, saslušanjem novog svjedoka, te ulaganjem u spis materijalnih dokaza odbrane.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.