6.4.2022. 14:08
0
Košarac i Nedimović razgovarali o nastavku izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u BiH
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Staša Košarac, razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem o omogućavanju nastavka izvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

 - Dobili smo čvrsto uvjeravanje da će Vlada Srbije donijeti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice u BiH, u skladu sa potrebama koje su iskazale Republika Srpska i Federacija BiH. Riječ je ukupnoj količini od 196.145 tona pomenutih poljoprivrednih proizvoda - rekao je Košarac.

Na sastanku je istaknuto da odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza privremenog karaktera, te da se trenutno analiziraju raspoložive količine pomenutih poljoprivrednih proizvoda zbog neizvjesnosti i poremećaja na globalnom tržištu.

Košarac i Nedimović su usaglasili da je od izuzetnog značaja nastavak vanjskotrgovinskog prometa merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, budući da je Srbija, nakon EU, najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH.
 
- Srbija je regionalni lider sa ozbiljnim i odgovornim politikama. Uvjereni smo da će pokazati senzibilitet i u ovom slučaju, te da će na osnovu dobrih i prijateljskih veza člana Predsjedništva Dodika i predsjednika Srbije Vučića, privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH dobiti ugovorene količine ovih proizvoda iz Srbije - naglasio je  Košarac.  

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.