15.4.2022. 12:35
0
Svečanost u Rajlovcu: Armija RBiH nastala iz želje za odbranom države i njenih građana
U kasarni OS BiH u Rajlovcu održana je svečana ceremonija obilježavanja 30 godina od osnivanja Armije RBiH i postrojavanje 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH.

Svečanosti su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, te mnogobrojni zvaničnici.  

Brigadir Nermin Hasić čestitao je pripadnicima Armije RBiH njihov zajednički praznik.

"Velika je čast biti danas ovdje s vama i podsjetiti na datum od historijskog značaja za BiH kada je stvorena Armija RBiH. To je dan kada su pripadnici Armija RBiH koja je stvorena iz entuzijazma i željom za opstankom odlučili da odbrane svoju državu, njenu cjelovitost i slobodu svih njenih građana i naroda. Još jednom apelujem da se pripadnika Armije RBiH ne sjećamo samo ovaj dan", kazao je Hasić. 

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić istakao je da je Armija RBiH stvorena u nuždi da zaštiti BiH i njene građane. 

"Opstanak BiH je najveća pobjeda Armija RBiH. Ona je bila nastavljač slavne antifaštičke tradicije. Armija se borila za univerzalne civilizacijske vrijednosti. Nastala iz naroda, bliska narodu bez obzira na vjeru i etnički identitet. Sa ove vremenske distance sa sigurnošću možemo reći da je Armija RBiH bila presudni faktor u uspostavljanju mira u BiH. Prošlost se ne smije zaboraviti, ali budućnost i izazovi koju stoje pred nama daju nam zadatak da jačamo kapacitete Oružanih snaga", rekao je on.

Prisutnima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je prvo čestitao 30. godišnjicu formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine!

"Čestitam vam i Dan 2. pješadijskog - rendžerskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Njegovim formiranjem i radom čuvamo tradiciju naše Armije, njene istinske tekovine, hrabrost, pravednost, multietničnost i univerzalnost ciljeva za koje se borila.

Drugi pješadijski rendžerski puk godinama već baštini najviše vrijednosti i ciljeve za koje se borila i izborila Armija RBiH, kao legalna vojska Republike Bosne i Hercegovine! To je Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda i svih njenih građana.

Ovo je prilika za sve nas da se prisjetimo historijske uloge Armije Republike Bosne i Hercegovine u odbrani naše domovine, da potvrdimo i još jedanput naglasimo da ćemo nastaviti braniti vrijednosti za koje su živote i zdravlje dali naši najbolji sinovi, te da moramo brinuti o porodicama šehida, poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Bosna i Hercegovina je država čija je obaveza i cilj ostvariti uzvišenu ideju slobodne, nezavisne i prosperitetne Bosne i Hercegovine, slobodne i prosperitetne za sve njene narode i građane, a Oružane snage BiH značajno su davale, daju i davaće i ubuduće svoj doprinos tome, u prvom redu svojim profesionalnim izvršenjem zakonom definisane misije i zadataka.

Naše oružane snage jedina su legitimna vojna sila naše države, sačinjena od naroda i građana koji u njoj žive, spremna za djelovanje i pomoć na cijeloj teritoriji. One predstavljaju i jedini garant mira i sigurnosti kako u zemlji, tako i za uključenje u sigurnosnu strukturu Evrope i evroatlantskog prostora. Proces reformi u kojem su i danas Oružane snage, jeste proces njihovog kontinuiranog približavanja NATO i EU i izrastanja u respektabilan faktor stabilnosti i sigurnosti regiona, pa i šire.

Moram ponovo istaknuti da je reforma obrane najuspješnija reforma koju je Bosna i Hercegovina učinila od Daytona do danas. Put nije razgradnja onog što je učinjeno već je put daljnja izgradnja i jačanje OS Bosne i Hercegovine. Ovo je u interesu svih u Bosni i Hercegovini.

Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina strpljivo građenih reformi su okvir u kome može i mora djelovati Bosna i Hercegovina, pa i njene Oružane snage. Sve to treba dalje unaprjeđivati i posebno se boriti za bolju materijalno tehničkoj opremljenosti Oružanih snaga, kao i za bolji materijalni i statusni položaj pripadnika Oružanih snaga.

Ovo je ujedno i prilika da se zahvalimo NATO i međunarodnoj zajednici na pomoći i podršci u jačanju jedinstvenih Oružanih snaga BiH, kao i spremnosti da nam pomognu u procesu implementacije predstojećih reformskih zakona i odluka. Ono što posebno vrijedi istaći jeste da angažovanjem pripadnika OS BiH u mirovnim misijama i misijama podrške miru i zahvaljujući stalnom napretku na tom planu, danas Bosna i Hercegovina više nije samo primalac, već je i davalac međunarodne vojne pomoći. A za to su posebno zaslužne jedinice Oružanih snaga BiH.

Gospodo vojnici, podoficiri i oficiri, ponosni smo na sve vas, sve one među vama koji baštinite tradiciju Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je svakodnevno nosite u srcu, jer baštinite čiste, moralne i univerzalne vrijednosti koje vrijede u svim savremenim demokratskim društvima.

Stoga, očekujemo od vas da nastavite profesionalno izvršenje zadataka, jer na taj način pokazujete vojničku odgovornost i lojalnost prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Svi mi zajedno, vojska i država kao jedno, predani smo zajedničkom cilju. A želio bih i ovom prilikom podcrtati da je naš krajnji cilj prijem i ponopravno članstvo u NATO i u Evropsku uniju i da samo u okviru euroatlantskih demokratskih institucija i mi možemo osigurati ekonomski prosperitet i sigurnost svih građana na cijeloj teritoriji BiH", kazao je Džaferović.  

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.