26.4.2022. 11:53
0
Zašto je SDA odlučila zaustaviti donošenje prijedloga HDZ-a?!
FOTO: N1
Bakir Izetbegović, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kazao je da se jučer obratio predsjedavajućem Domu naroda Draganu Čoviću sa zahtjevom da otkaže današnju hitnu sjednicu na kojoj se trebalo govoriti o izmjenama Izbornog zakona, piše to portal N1 televizije.

“Radi se o pokušaju da se zakon koji je protuustavan i u koliziji sa Federacijom Bosne i Hercegovine, zakon o kojem nema dogovora jer su proteklih godinu dana su trajali naši pokušaji da se postigne dogovor za izmjenu izbornog zakonodavstva. Zakon koji nije prošao kroz Interresornu grupu koja je napravljena upravo za potrebe definisanja izbornog zakonodavstvca. Dakle, to je zakon koji će definitivno onemogućiti provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava poput presude Sejdić-Finci i to je konačno zakon koji ingnoriše zahtjeve OSCE-a i ODIR-a o tome da se naprave izmjene koje će garantovati transparentnost, integritet i poštene fer izbore”, kazao je Izetbegović, prenosi N1.

Ipak, prema pisanju N1 Izetbegović je kazao kako je Čović odlučio održati današnju sjednicu:

“Ukoliko bi zakon prošao, a bi prošao glasovima HDZ-a i SNSD-a, onda bi se jako zakomplikovalo pitanje usvajanja izmjena Izbornog zakona koje su sutra na dnevnom redu Predstavničkog doma i koje j izradila Interresorna grupa i koje se odnose na integritet procesa. Tako da smo mi iz SDA odlučili da danas ne prisustvujemo toj sjednici i da na taj način zaustavimo donošenje ovog nakaradnog prijedloga”, poručio je Izetbegović.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.