27.4.2022. 19:49
0
Direktorici GINEX-a prijeti smjena, radnici najavili obustavu proizvodnje
Rukovodioci i Sindikat firme GINEX iz Goražda, najavili su obustavljanje proizvodnje, ukoliko se obistini najava smjene direktorice Munevere Fočo i ostatka uprave ove firme.

"Njih nije briga za Goražde. Oni hoće da unište Goražde, hoće da odvuku GINEX negdje drugo u Bosnu. Ako se to desi ovdje će ostati grad staraca. Radnici smatraju da je direktorica sa upravom dobra prema radnicima i mi ćemo ih štiti", kazao je Kemo Polutak, zamjenik predsjednika Sindikata GINEX -a, obraćajući se na taj način premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću i ministru energije, rudarstva i industrije, Nerminu Džindiću.

Radnicima je "sve sumnjivo" jer se, kako kažu, "stvari pokušavaju 'prelomiti' do prvomajskih i bajramskih praznika".

"Mislim da je sve to namontirano, jer će većina radnika biti na odmoru. Mislili su da neće biti otpora", smatra, Elmir Vranj, predsjednik Sindikata GINEX -a.

Kako se navodi od strane Sindikata, ukoliko Vlada FBiH smijeni direktoricu Fočo u petak će, kada je planirana sjednica Nadzornog odbora, biti organozovan prekid rada. 

U Sindikatu se nadaju da će Vlada FBiH sutra, ipak, povući planiranu tačku koja se odnosi na smjenu Munevere Fočo. 

Inače, direktorica Fočo trebala je i ranije biti smijenjena jer joj Izvještaj o radu prvobitno nije bio usvojen. 

Radnici su istakli da se trenutnoj upravnoj strukturi firme zamjera nedostatak investicija, ali tvrde da to "niko ne može znati ko ne radi u GINEX -u".

Takvi prigovori su bili i ranije, ali "GINEX trenutno ima preko 45 miliona maraka sredstava na računu koja se mogu investirati", tvrde ispred Sindikata. 

"Manjinski vlasnici Vladi FBiH zamjeraju što se ne isplaćuje dividenda. Od GINEX-a je FUP tražio poslovnu dokumentaciju kako bi se provjerile tvrdnje da se kroz posredničke ugovore umanjuje dobit kompanije", navode iz Sindikata GINEX-a. 


(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.