6.5.2022. 10:22
0
Forto: Ima para kad se ne krade. KS izdvaja rekordna četiri miliona KM za nauku
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto istakao je kako se prvi put u historiji KS za nauku izdvajaju čak četiri miliona KM te poručio kako novca ima kada se ne krade.

“Danas se otvara javni poziv za dodjelu 4 miliona KM za naučno-istraživačke projekte u KS. Ovo je rekordni iznos u istoriji Kantona. Radi usporedbe, sve vlade do 2018. su za ovu namjenu izdvajale do 500.000 KM. Zašto? Nije postojalo razumijevanje da svaka marka uložena u istraživanje i razvoj vraća trostruko više kroz ekonomsku aktivnost.

Ulaganje u nauku stvara radna mjesta, patente, a potiče poduzetništvo i investicijsku klimu. Dugoročno ulaganje u znanje je i jedina šansa za Sarajevo da se vrati na staze razvoja i uspjeha za koji smo znali prije rata”, poručio je Forto.

Čestitao je ministrici za visoko obrazovanje KS Aleksandri Nikolić na izborenom budžetu za naučno-istraživačke projekte.

“Ova 4 miliona su još jedna stavka u Vladi KS gdje iz pitanja ‘gdje su pare?’ možemo preći na ‘otkud pare?’ Ima para kad se ne krade. Ima para za nauku kad se prepozna koliko je nauka bitna. Ova Vlada KS je prepoznala”, kazao je Forto.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.