10.5.2022. 13:15
0
Vučić se ne slaže sa Schmidtovim odlukama: Nametnuta rješenja ne vode ka stabilnosti BiH, zalažemo se primjenu Dejtonskog sporazuma
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da se Srbija zalaže za punu i dosljednu primjenu Daytonskog sporazuma, ali se protivi nametnutim rešenjima koja ne uživaju suglasnost sva tri konstitutivna naroda.

Vučić je to kazao tijekom današnjeg razgovora sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade SR Njemačke za države zapadnog Balkana Manuelom Sarazzinom.

Vučić drži da nametnute odluke nikako ne mogu voditi prosperitetu i stabilnosti Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Press službe srpskog predsjednika.

Vučić je kazao kako očekuje da će angažman Sarazzina dati dodatni zamah suradnji među zemljama zapadnog Balkana, što bi u znatnoj mjeri doprinijelo očuvanju mira i stabilnosti u regiji, javlja Fena.

Sarazzin je kazao da će politika proširenja i rad na jačanju suradnje među državama zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta njemačke vanjske politike u idućim godinama, te dodao kako želi da se Europska unija jače angažira u regiji.

Vučić je kazao da Srbija posvećuje veliki značaj Berlinskom procesu, kao forumu za jačanje regionalne suradnje, unapređenju procesa pomirenja i prevladavanja naslijeđenih problema iz prošlosti, kao i forumu koji pruža podršku eurointegracijama zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mjere.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sugovornici su se suglasili da je razgovor jedini pravi put za rješavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora, priopćeno je iz Press službe srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.