11.5.2022. 12:16
0
Čović ne smije protiv Komšića, u utrku za Predsjedništvo BiH mogao bi Mario Kordić
Već odavno se zna da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ne želi ući u još jednu utrku protiv Željka Komšića za koju očito smatra da bi je opet izgubio. Informaciju da Dragana Čović neće biti kandidat za člana Predsjedništva BiH Dnevni list je već objavio, a takvu Čovićevu odluku prije nekoliko dana najdirektinije je potvrdio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je jasno izjavio da mu je Dragan Čović rekao da neće biti kandidat za najvišu državnu funkciju u BiH, piše Dnevni.ba.

Već duže vremena u krugovima HDZ-a BiH tražila su se alternativna rješenja u slučaju ovakve situacije. U opticaju je bilo više imena, ali po izvorima iz HDZ-a BiH jedna od najozbiljnijih opcija koju treba samo formalizirati na HNS-u BiH je ta da kandidat koji će se suprotstaviti Željku Komšiću bude mostarski gradonačelnik Mario Kordić. 

U HDZ-u BiH smatraju da je Kordić u posljednje vrijeme od lokalnih mostarskih izbora postao prepoznatljivo lice koje će moći ‘ušminkati’ duboko kompromitirani HDZ BiH, ali i HNS BiH te uz Čovićevu pomoć oko sebe homogenizirati većinu hrvatskog biračkog tijela, pogotovo kada je riječ o Hercegovini.

S druge strane, u HDZ-u BiH smatraju da je Mario Kordić osoba koja u političkom smislu ništa ne gubi čak niti eventualnim porazom na izborima za člana Predsjedništva BiH jer će u tom slučaju i dalje ostati u stolici mostarskog gradonačelnika.

Svaka druga istaknutija politička figura unutar HDZ-a BiH teško bi prihvatila ući u takvu izbornu borbu jer bi u tom slučaju vrlo lako mogla ostati bez izbora u neke od parlamentarnih klupa, odnosno žargonski rečeno: „ostali bi na ulici“ bez sigurnih primanja.

Kako je Mario Kordić jedno od rijetkih novih političkih lica koje je HDZ BiH u zadnjih nekoliko godina uspio etablirati izbor unutar HDZ-a BiH i nije prevelik, pa se njegova kandidatura čini i logičnim potezom.

Potpuno je jasno da se oko ove pozicije neće voditi nikakve velike političke bitke unutar HNS-a BiH jer su sve stranke praktički odustale od borbe za ovu poziciju, a ta kandidatura poslužila bi samo za pokušaj homogenizacije biračkog tijela oko HNS-a BiH.

Eventualno bi donijela nešto bolji izborni rezultat za stranku koja predloži kandidata za člana Predsjedništva BiH.

U predstojećem razdoblju od nekoliko tjedana će HDZ BiH i HNS BiH morati potvrditi kandidata za člana Predsjedništva BiH, a hoće li to zaista biti Mario Kordić, po svim prilikama i po raspoloženju unutar HDZ-a BiH ovisit će samo o njemu.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.