13.5.2022. 14:00
0
Načelnik Mandić nakon posjete Italiji: "Otvaraju nam se brojne nove mogućnosti"
Delegacija Općine Centar vratila se u Sarajevo nakon izuzetno uspješne posjete italijanskoj općini Reggio Emilia. Povod posjeti je bilo potpisivanje sporazuma o bratimljenju, koji su potpisali gradonačelnik Reggio Emilia, gospodin Luca Vecchi i načelnik Srđan Mandić, u prisustvu predsjedavajućih općinskih vijeća ove dvije općine Mattea Ioria i Sejada Đoze, navodi se u saopćenju općine Centar.

Dvodnevna posjeta je iskorištena za upoznavanje i uspostavljanje dobrih odnosa sa svojim domaćinima. Tim povodom načelnik Mandić je naglasio: 

"Uvjeren sa da smo posjetom i bratimljenjem sa opštinom Reggio Emilia napravili veoma značajan korak, kako za Opštinu Centar, tako i za širu društvenu zajednicu, jer nam se ovim činom otvaraju nove mogućnosti, kako na privrednom planu, tako i u oblastima poput obrazovanja, kulture, sporta kroz projekte i pristupne fondove koji su nam od sada dostupni. U ovom trenutku, prije svega, želim da se još jednom zahvalim na gostoprimstvu našim domaćinima u Italiji. Unaprijed se radujem njihovoj skoroj posjeti Sarajevu, tokom koje će biti upriličena i ovjera sporazuma od strane našeg Opštinskog vijeća", kazao je Mandić. 



Na gradskom trgu u razgovoru sa studentima govorilo se o značaju bratimljenja, odnosno o saradnji u oblasti poduzetništva, socijalne ekonomije i razmjene i saradnje na poljima kulture između ove dvije zajednice. 



"Smatram da je vrlo značajno da lokalna zajednica poput Opštine Centar uspostavlja dobre odnose i komunikaciju sa opštinama i gradovima u Evropi, jer mnogo toga možemo ponuditi jedni drugima. Tokom naše posjete planiramo se upoznati sa svim značajnijim turističkim, kulturološkim, ekonomskim i inovacijskim tehnologijama koje koristi kako administracija vaše općine, tako i privatni sektor. Posebno se radujemo našem susretu u Sarajevu, gdje vas pozivam da nam dođete i upoznate se sa našom kulturom, koja baštini tekovine i istoka i zapada, te antifašističke borbe koja je i za vas u ovom dijelu Italije jako izražena i važna", poručio je načelnik Mandić studentima.

Delegacija Općine Centar održala je niz sastanaka sa predstavnicima iz Razvojne agencija (E35 Foundation), Italijanske asocijacije za turizam (AITR), Italijanska konfederacija za obrte, trgovinu, mala i srednja preduzeća (CNA), Asocijacije za biznis saradnju (Confcooperative), Asocijacija za proizvodnju i servis kompanija (Uniindustria), te sa predstavnicima univerziteta Modene i Regggio Emilie (Unimore). 



Kako se navodi u saopćenju općine Centar; Drugog dana posjete delegacija Općine Centar upriličeni su susreti sa predstavnicima Trgovačke zajednice (CISL Reggio Emilia), sindikatom radnika (CIGL Reggio Emilia) i Institutom internacionalne saradnje i solidarnosti (ISCOS). Također su obišli Loris Malaguzzi Internacionalni centar za edukaciju koji je posvećen radu sa djecom u najranijem životnom dobu, te inovacioni park Tecnopolo Regianna namijenjenog za naučno-humanističke i tehnološke inovacije na ovom području. 

Uprava je finansirala obnovu bivšeg benediktinskog samostana poznatog pod nazivom Cloister of Saint Pietro, koji predstavlja historijski kompleks u centru grada, a u kojem je danas smješten Open Lab centar, središte za društvene, poslovne i projekte kulture. Centar je otvoren za lokalne vlasti, poduzetnike, građane i sve zainteresovane da kroz eksperimentisanje u oblasti kulture, društvenih inovacija, mladog poduzetništva te digitalnu transformaciju i ekonomsku saradnju kroz nove pristupe doprinos urbanom razvoju. 



Tokom svoje posjete delegacija Općine Centar je uspjela također posjetiti Međunarodni festival fotografije – Fotografia Europea koja se u ovoj regiji održava od 2006. godine, te nacionalni muzej Reggio Emilia. 

"Posjeta Italiji i bratimljenje su simbolično upriličeni na 9. maj, na Dan pobjede nad fašizmom i na Dan Evrope, zbog duge antifašističke tradicije koju njeguje ovaj grad na sjeveru Italije. Zahvaljujući jakom antifašističkom duhu u ovoj regiji je 1943. godine srušen fašistički režim, dvije godine prije okončanja Drugog svjetskog rata. Inače, Reggio Emilija ima preko 167.000 stanovnika i glavni je grad u ovoj regiji, a njegov historijat seže sve do antičkih vremena", navodi se u saopćenju. 


(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.