18.5.2022. 8:00
0
Michel će boraviti u Sarajevu i Mostaru, u fokusu novac za izbore i borba protiv korupcije
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u petak i subotu (20. i 21. maja) boravit će u BiH. Kako saznaje Fokus.ba iz diplomatskih krugova, on će ova dva dana boraviti u Sarajevu i Mostaru gdje će se susresti s najvišim zvaničnicima BiH.

Ključna tema je da Vijeće ministara na čelu sa Zoran Tegeltijom (SNSD) odnosno Ministarstvo finansija BiH na čelu sa Vjekoslavom Bevandom (HDZ BiH) konačno osiguraju 12,5 miliona KM potrebnih za održavanje izbora. Jučerašnji pokušaj nije uspio zbog HZD-ove blokade dok su ostale stranke podržale prijedlog CIK-a.

Ovo će biti finalno upozorenje EU prema kadrovima SNSD-a i HDZ da prestanu s opstrukcijom oko provođenja izbora, ukoliko do tada sami ne uklone ovu blokadu.  Fokus navodi da Michel neće potpisivati nikakve zajedničke izjave sa bh. liderima o nastavku izborne reforme.

Michel, pak, tokom posjete Sarajevu i Mostaru neće samo razgovarati o državnim političkim pitanjima, nego i o procesuiranju sistemske korpucije, pa će se, s tim u vezi, sastati i sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduanom Kafedžićem i savjetnikom u ime Američke ambasade Erikom Larsonom, te zvaničnicima vlasti u Kantonu Sarajevo.


(Patria/ Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.