20.5.2022. 20:55
0
U Sarajevu prezentirana knjiga 'Budimir Lončar - od Preka do vrha svijeta'
Knjiga “Budimir Lončar - od Preka do vrha svijeta” historičara iz Hrvatske Tvrtka Jakovine prezentirana je u Sarajevu i centralni je događaj Dana Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Kako je istaknuto, radi se o knjizi koja je doživjela dva izdanja u Hrvatskoj, doživjela je izdanje u Srbiji. Povjesničar Jakovina je na toj knjizi radio oko 16 godina, dok knjiga nije uobličena.

Knjiga predstavlja, ne samo pogled na život jednog od doajena svjetske diplomacije Budimira Lončara, nego je to i pogled iznutra što to jeste diplomacija i što diplomacija sve može učiniti.

- Lončar je jedan od rijetkih diplomata koji je prošao sve stepenice u diplomatskoj karijeri, od onih najnižih u ambasadama pa do najvažnijih i najviših - naglasio je Seid Serdarević, vlasnik Izdavačke kuće “Fraktura” iz Zagrebu.

Podsjeća da su, upravo zahvaljujući njegovoj diplomatskoj karijeri i ugledu, za tu knjigu riječi hvale pisali neki od najznačajnijih svjetskih zvaničnika. Za njega je impresivan i popis u knjizi imena ljudi, koje je Lončar poznavao, sa kojima je prijateljevao, bio u kontaktu sve ove godine.

Budimir Lončar naglasio je da ta knjiga opisuje njegov životni i profesionalni put, ali i političke mjene, turbulencije i odnose tokom dugog vremenskog razdoblja, koje obuhvata veći dio 20 stoljeća.

- Prema mom shvatanju ključna poruka knjige je da se u međunarodnim odnosima vrijedi i treba boriti za mir i opći napredak. Svjestan sam da zvuči kao fraza, ali ja duboko vjerujem i znam iz ličnog iskustva da je bolje godinu dana pregovarati nego jedan dan ratovati -
naglasio je. Sa tugom i razočarenjem dodaje da je ‘ta poruka postala naročito aktualna u posljednja tri mjeseca, danas u Evropi umjesto pregovaranja svjedočimo ratu Rusije protiv Ukrajine’.

Knjiga ‘Budimir Lončar - Od Preka do vrha svijeta’ biografija je dalmatinskog partizana, jugoslavenskog diplomata i savjetnika hrvatskih predsjednika, ali i povijest Narodnooslobodilačke borbe, sukoba Tita i Staljina, otvaranja Jugoslavije prema Zapadu, kulturne scene New Yorka pedesetih godina proteklog stoljeća, Indonezije, Pokreta nesvrstanih, Zapadne Njemačke, tragičnih događaja devedesetih godina i naknadnih pokušaja za prevladavanje njihovog nasljeđa. I povijest i biografija koja se dotiče ključnih ličnosti dvadesetog stoljeća, od Josipa Broza do Mihaila Gorbačova i Georgea Busha, od Koče Popovića preko Sukarna i Henryja Kissingera do Jimmyja Cartera i Ronalda Reagana.

Na sarajevskoj promociji knjige autor Tvrtko Jakovina prisjetio se perioda rada na knjizi i kvalitetne suradnje sa Budimirom Lončarom, a govorili su i novinar i diplomata Zlatko Dizdarević te Žarko Papić koji također ima diplomatsku karijeru.

Sarajevsko prezentiranje knjige upriličeno je u povodu primanja Budimira Lončara, diplomate bivše cjelovite Jugoslavije, u počasno članstvo Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Budimir Lončar, rođen 1924. u Preku kod Zadra, bivši je jugoslovenski i hrvatski diplomata. Bio je posljednji ministar vanjskih poslova Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Pokret nesvrstanih i savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika. Detalj iz njegove bogate biografije je i pripadnost narodnooslobodilačkom pokretu za vrijeme Drugog svjetskog rata. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.